Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Λάρισα: ποιος φοβάται τον αντίλογο;

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δημόσια συζήτηση στη Λάρισα, με αντικείμενο τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου, που οργάνωσαν το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», ο Σύνδεσμος κατακλυζομένων Μεσοχώρας, η Αντιεξουσιαστική κίνηση Λάρισας και η Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας, με τη συνδρομή -στο πολιτιστικό μέρος της εκδήλωσης- του Συλλόγου πολιτισμολόγων Λάρισας. Παρά την κακοκαιρία και, κυρίως, παρά τις προσπάθειες υπονόμευσης της εκδήλωσης, που εκδηλώθηκαν με την άσκηση έμμεσων πιέσεων, με τη πλήρη, σχεδόν, αποσιώπησή της στα τοπικά μέσα κλπ..



Το χειρότερο όλων ήταν η παρέμβαση κορυφαίου στελέχους της αντιπολίτευσης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία ζητούνταν ευθύνες από τη δημοτική αρχή Λάρισας, επειδή παραχώρησε την αίθουσα του πνευματικού κέντρου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Φαίνεται ότι κάποιοι στη Λάρισα φαντασιώνονται ότι «παίζουν» μόνοι τους στο «γήπεδο» της επικοινωνίας, ότι μπορούν να εξακολουθούν να συντηρούν μύθους και ότι μπορούν να φιμώσουν τον αντίλογο στους παράλογους σχεδιασμούς τους και στα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν, στις πλάτες των πολιτών της Θεσσαλίας. Ας το συνειδητοποιήσουν καλά ότι τον αντίλογο αυτό θα τον ακούν πολύ πιο συχνά απ’ όσο φαντάζονται. Γιατί, όπως ειπώθηκε στο άνοιγμα της παρέμβασης του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»: «η Θεσσαλία δεν είναι μόνο μία και όλοι οι πολίτες της δε στοιχίζονται, αναγκαστικά, πίσω από το αφήγημα της εκτροπής, όποιο κι αν είναι το τίμημα».

Για τις ευθύνες που υπάρχουν, αξίζει να παρατεθεί και το παρακάτω απόσπασμα της παρέμβασης του Δικτύου:

Ο κάμπος … αντιμέτωπος με το ποτάμι

Από το ιστορικό που ακολουθεί φαίνεται καθαρά ότι έχουν περάσει πάνω από τριάντα χρόνια, από τότε που από τα λόγια περάσαμε στα έργα, δηλαδή από τότε που άρχισαν εργασίες μεγάλης κλίμακας στον άνω ρου του Αχελώου. Σήμερα, μπορούμε να πούμε χωρίς επιφύλαξη ότι όσοι εμπνεύστηκαν, στήριξαν ή εκμεταλλεύτηκαν αυτό το σχεδιασμό έχουν τεράστια ευθύνη. Όχι μόνο γιατί σπατάλησαν τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος για ένα λάθος σκοπό, όχι μόνο γιατί προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές με τα έργα -κάποια από αυτά έφτασαν στο τέλος, κάποια άλλα έμειναν στη μέση-, όχι μόνο γιατί, επί τριάντα χρόνια, κρατούν σε ομηρία το χωριό και τους κατοίκους της Μεσοχώρας.

Έχουν τεράστια ευθύνη και για κάτι ακόμη, εξίσου σημαντικό:
·       Καλλιέργησαν σε μια μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας την παράλογη ιδέα ότι υπάρχει δυσαρμονία και σύγκρουση, ανάμεσα σε δύο κορυφαίες προτεραιότητες: η πρώτη, να παραμείνει ο θεσσαλικός κάμπος βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας και, η δεύτερη, να διασωθεί ότι απέμεινε ανέγγιχτο στον Αχελώο, να παραμείνει ο Αχελώος ποτάμι και να εξακολουθεί να δίνει ζωή στις περιοχές που τον περιβάλουν στα 280 χιλιόμετρα της διαδρομής του, από τις πρώτες πηγές του στη νότια Πίνδο, μέχρι τις εκβολές του στο Ιόνιο.
·       Προσπάθησαν και προσπαθούν να πείσουν ότι η ευόδωση της πρώτης επιδίωξης προϋποθέτει την αποτυχία της άλλης και για το σκοπό αυτό τις «ζύγισαν» και αποφάνθηκαν ότι η ευημερία του κάμπου είναι σκοπός κατά πολύ πιο σημαντικός από τη διάσωση του ποταμιού.
·       Στο μεταξύ, περιμένοντας το «μάνα εξ ουρανού», δηλαδή τα νερά του Αχελώου, εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κάμπου, τα οποία –με αυτόν τον τρόπο- εξακολούθησαν να υπάρχουν και να μεγαλώνουν.
·       Τέλος,  διαίρεσαν την κοινωνία σε σώφρονες και νοικοκυραίους από τη μία πλευρά και σε άφρονες, φανατικούς, ιδεοληπτικούς και αργόσχολους από την άλλη.

Το αν πέτυχαν το σκοπό τους δε θα το πούμε εμείς. Το μαρτυρά το γεγονός ότι, μετά από τόσες δεκαετίες πιέσεων σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, το σχέδιο αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα και οι υποστηρικτές του να βρίσκονται, συχνά – πυκνά, σε θέση απολογούμενου.


Ο Αχελώος μετατρέπεται από ζωντανό ποτάμι,
σε άθροισμα διαδοχικών λιμναίων συστημάτων

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Δικτύου και η παρουσίαση.





Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Έργα στον άνω ρου του Αχελώου: υπάρχει και ... η άλλη Θεσσαλία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τελευταίο διάστημα, η Λάρισα μετατράπηκε σε θέατρο προβολής της κυβερνητικής θέσης για τα θέματα της εκτροπής του Αχελώου, μέσα σε ένα περιβάλλον που ασκεί ασφυκτική πίεση για την πλήρη αναβίωση των αποτυχημένων σχεδιασμών του παρελθόντος.

Είναι η σειρά του κινήματος κατά της εκτροπής και των έργων στον άνω ρου του Αχελώου να δώσει το δικό του στίγμα, μέσα από έναν ανοιχτό, δημόσιο διάλογο με τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Λάρισας, που φιλοδοξεί να αναδείξει τη διγλωσσία της κυβέρνησης και τους κινδύνους που εγκυμονεί η στάση της για την αναβίωση του σχεδίου της εκτροπής και, φυσικά, τις καταστρεπτικές συνέπειες που θα έχει η δρομολογημένη κατασκευή και λειτουργία των φραγμάτων στη Μεσοχώρα και στη Συκιά.

Με πρωτοβουλία του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» και με τη συνεργασία του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας, της Αντιεξουσιαστικής κίνησης Λάρισας και της Αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας Λάρισας οργανώνεται δημόσια συζήτηση, την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, στις 19:00, στο Χατζηγιάννειο πνευματικό κέντρο Λάρισας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και με τη φροντίδα του Συλλόγου πολιτισμολόγων Θεσσαλίας, θα προβληθούν οι ταινίες: «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου», του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και «Το φράγμα», του Γιώργου Τελτζίδη.

8/11/2017


_______________________________________________________________

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Δεκαετίες ολόκληρες, τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου και η μεταφορά νερών στο θεσσαλικό κάμπο χρησιμοποιήθηκαν για να καλλιεργηθούν αυταπάτες, να συγκαλυφθούν ευθύνες, να δρομολογηθούν «μπίζνες» και να παιχτούν πολυποίκιλα πολιτικά παιχνίδια. Η Λάρισα, κατά κανόνα, αποτελεί το σημείο απ’ όπου αναγγέλλονται οι νέες πράξεις του δράματος (ή της φάρσας), που μόνιμα παίζεται στις πλάτες της Μεσοχώρας, αλλά και στις πλάτες των ανυποψίαστων πολιτών της Θεσσαλίας.

Έτσι έγινε και τώρα. Πρώτα με τη «διαβούλευση» για το νέο σχέδιο διαχείρισης των νερών και, αμέσως, μετά με το αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας. Η κυβέρνηση, με το στόμα του πρωθυπουργού, εξήγγειλε -στα λόγια- την ακύρωση της εκτροπής του Αχελώου. Στην πράξη: δόθηκε περιβαλλοντική αδειοδότηση στο υδροηλεκτρικό έργο (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, άναψε το «πράσινο φως» για το φράγμα και το ΥΗΕ στη Συκιά, δεν είπε κουβέντα για το σφράγισμα της σήραγγας εκτροπής, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα να επανεξεταστεί η εκτροπή στο μέλλον. Δεν πρόκειται, απλά, για μια χρονική μετάθεση της εκτροπής. Πρόκειται για μια συνειδητή, τμηματική υλοποίηση του έργου της εκτροπής, η οποία επιχειρείται να «περάσει» με το επιχείρημα «άλλο τα φράγματα και η υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλο η εκτροπή και η μεταφορά νερών». Μόνο που, δύσκολα, μπορούν να ξεγελάσουν, αφού όλοι γνωρίζουν, πλέον, ότι φράγματα, σήραγγα εκτροπής και μεταφορά νερών είναι αξεχώριστα δεμένα μεταξύ τους.

Αλλά κι αν, ακόμη, θέλαμε να τους πιστέψουμε, ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά στην ανεπανόρθωτη καταστροφή που θα προκαλέσουν τα φράγματα, οι τεχνητές λίμνες και τα ΥΗΕ στη Μεσοχώρα και στη Συκιά, δηλαδή στο μοναδικό ανέγγιχτο κομμάτι του Αχελώου; Ποιος μπορεί να παραβλέψει τον αφανισμό της Μεσοχώρας; Σε ποια από τις περιοχές που κατασκευάστηκαν μεγάλα φράγματα υπήρξε η περίφημη οικονομική ανάπτυξη που υπόσχονται; Σε ποιο μέρος του κόσμου τα τεράστια φράγματα και τα μεγάλα ΥΗΕ θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας; Ποιος είναι τόσο αφελής για να πιστέψει τα περί δημοσίου συμφέροντος, όταν οι δημόσιες υποδομές διαχείρισης του νερού (δίκτυα ύδρευσης – άρδευσης, υδροηλεκτρικά έργα κλπ.) έχουν μπει στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου;

Αυτήν την κρίσιμη στιγμή, έχουμε χρέος να συζητήσουμε ειλικρινά, να μιλήσουμε για την ουσία και να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε τις καταστροφικές εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», ο Σύνδεσμος κατακλυζομένων Μεσοχώρας(;) και συλλογικότητες της Λάρισας καλούν σε:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017, στις 7 μ.μ.,
στο «Χατζηγιάννειο» πνευματικό κέντρο

Με τη φροντίδα του Συλλόγου πολιτισμολόγων Θεσσαλίας,
θα προβληθούν οι ταινίες:
«Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου», του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
και «Το φράγμα», του Γιώργου Τελτζίδη


Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»
Σύνδεσμος κατακλυζομένων Μεσοχώρας
Αντιεξουσιαστική κίνηση Λάρισας
Αντιρατσιστική πρωτοβουλία Λάρισας



Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Μετά το φράγμα στη Μεσοχώρα, δρομολογείται και το φράγμα στη Συκιά

Με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, στο περιφερειακό συνέδριο Θεσσαλίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» απαντά στα όσα ειπώθηκαν και σχολιάζει όσα υπονοήθηκαν ή αποσιωπήθηκαν, για το θέμα των έργων στον άνω ρου του Αχελώου και τη μεταφορά νερών στη Θεσσαλία.

Αποκήρυξη της εκτροπής στα λόγια, 
τμηματική υλοποίηση στην πράξη

Μόνιμη επωδός των κυβερνητικών εξαγγελιών στη Θεσσαλία και στην Αιτωλοακαρνανία είναι η εγκατάλειψη του σχεδίου της εκτροπής του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο. Το αφήγημα αυτό επανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στο περιφερειακό συνέδριο Θεσσαλίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στις 11/10/2017. Η εξαγγελία αναπαράχθηκε σε όλα τα ΜΜΕ, με τρόπο που συσκοτίζει το ζήτημα, αφού αποσιωπήθηκαν δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα.

Επειδή η γενική και αόριστη αναφορά στο θέμα της εκτροπής ευνοεί τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης, όχι όμως και την ουσιαστική συζήτηση, είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν τα εξής: αυτό που έχει καθιερωθεί να ονομάζεται «εκτροπή του Αχελώου» είναι ένα σύνολο τεχνικών έργων, που αφορά μεν τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων νερού του Αχελώου, αλλά παράλληλα περιλαμβάνει και τεράστια συμπλέγματα φραγμάτων - ταμιευτήρων (τεχνητών λιμνών) και υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή ηλ. ενέργειας. Έτσι, σε όλες τις -μέχρι τώρα- εκδοχές του σχεδίου της εκτροπής του Αχελώου, τα κορυφαία -από την άποψη του μεγέθους και των επιπτώσεων- έργα ήταν το φράγμα της Μεσοχώρας, το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα εκτροπής, από το φράγμα της  Συκιάς προς το Θεσσαλικό κάμπο. Χωρίς αυτά τα έργα δεν υπάρχει εκτροπή και, αντίστροφα: όσο υπάρχουν τα συγκεκριμένα έργα, τόσο έρχεται πιο κοντά η υλοποίηση της εκτροπής.

Η κυβέρνηση μιλά για ακύρωση της εκτροπής, αλλά αυτό που εννοεί είναι μόνο η απόρριψη του σεναρίου της μεταφοράς νερών από τον Αχελώο και αυτό με καθόλου πειστικό τρόπο: θα το ξανασυζητήσουμε είπε στην ομιλία του ο κ. πρωθυπουργός, αν δεν αποδώσει το εναλλακτικό σενάριο της καλύτερης αξιοποίησης των νερών της Θεσσαλίας. Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι -για ακόμη μια φορά- η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξαγγείλει τη φραγή της σήραγγας εκτροπής. Αυτή είναι η πρώτη ουσιαστική αποσιώπηση που γίνεται.

Η δεύτερη κρίσιμη αποσιώπηση αφορά στην αποστροφή του κ. πρωθυπουργού, με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της κατασκευής του  φράγματος και του ΥΗΕ στη Συκιά, λίγο καιρό μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του αντίστοιχου έργου στη Μεσοχώρα (Αύγουστος 2017). Είπε, πιο συγκεκριμένα, ο κ. πρωθυπουργός: «σε ότι αφορά στα ημιτελή έργα, όπως αυτό της Συκιάς, να διερευνηθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει σαν υδροηλεκτρικό έργο». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δρομολογεί τα δύο από τα κυριότερα έργα του σχεδίου της εκτροπής (τα φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς), ενώ αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της λειτουργίας, στον κατάλληλο χρόνο, του τρίτου, δηλαδή της σήραγγας εκτροπής.

Στο σημείο αυτό αξίζει να ειπωθεί ότι η εναντίωση στο συνολικό σχέδιο της εκτροπής, αλλά και -σε μεγάλο βαθμό- οι πολλαπλές ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ δεν οφείλονται, μόνο, στη μεταφορά των νερών από τον Αχελώο, αλλά και στις ανεπίστρεπτες επιπτώσεις που θα επιφέρει η κατασκευή και λειτουργία των δύο αυτών γιγαντιαίων φραγμάτων. Ο κατακλυσμός χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, η εξαφάνιση της μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας κοιλάδας του Αχελώου, ο οριστικός αφανισμός ενός ολόκληρου οικοσυστήματος με μεγάλη βιοποικιλότητα, ο επηρεασμός βιοτόπων άγριας φύσης, η δραματική μείωση των πληθυσμών της ιχθυοπανίδας, η αλλοίωση του μικροκλίματος της περιοχής, η υποβάθμιση του τοπίου, η συσσώρευση φερτών υλών, ο επιστημονικά τεκμηριωμένος κίνδυνος ενεργοποίησης σεισμικής δραστηριότητας, ο κατακλυσμός μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν τα φράγματα αυτά αποτελούσαν αυτόνομα ενεργειακά έργα -γεγονός που δεν τεκμηριώνεται-, καθόλου δεν θα μετρίαζαν τις αντιστάσεις μας και δεν θα τα έκαναν πιο φιλικά στο περιβάλλον και συμβατά με τις επιθυμητές χρήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση υποχωρεί, κατά κράτος και με γοργό ρυθμό, στις πιέσεις του «μπλοκ της εκτροπής». Η προσπάθειά της να εμφανίσει εικόνα ελέγχου της κατάστασης δοκιμάζεται και καταρρέει. Όπως καταρρέει και στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στην Ακαδημία Πλάτωνα, στη Νέα Φιλαδέλφεια και σε πολλά άλλα μέτωπα, όπου η φύση και οι ζωές των ανθρώπων γίνονται βορά στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και του κατεστημένου, σε όλες του τις μορφές.

Κάνουν λάθος στην κυβέρνηση αν πιστεύουν ότι το κίνημα κατά της εκτροπής και των έργων στον άνω ρου του Αχελώου θα «θαμπωθεί» από το ψεύτικο σκηνικό της ακύρωσης της εκτροπής, που υλοποιείται μέσω της κατασκευής των βασικών έργων της εκτροπής. Η προσπάθεια για να αποκαλυφθούν τα επικοινωνιακά «τρυκ» της κυβέρνησης, για την ουσιαστική πληροφόρηση των πολιτών και για τη διεύρυνση και τον πολλαπλασιασμό των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό.

Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από αυτά που έχουν συναποφασίσει οι κάτοικοι της Μεσοχώρας και το κίνημα κατά της εκτροπής:
·       Να ακυρωθεί, οριστικά και αμετάκλητα, το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου και αυτή η επιλογή να αποτυπωθεί ρητά στα νέα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
·       Να κατεδαφιστούν τα φράγματα στον άνω ρου του Αχελώου (Μεσοχώρα και Συκιά) και να σφραγιστεί η σήραγγα εκτροπής των νερών προς τη Θεσσαλία.
·       Να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής.


13.10.2017


Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Από τη Μεσοχώρα το πρώτο ηχηρό STOP στην αδειοδότηση του ΥΗΕ

Το Σαββατοκύριακο 11-12 Αυγούστου 2017 κορυφώθηκαν οι καλοκαιρινές δραστηριότητες του άτυπου «μετώπου» κατά της εκτροπής του Αχελώου και των έργων στον άνω ρου του ποταμού. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η μαζική συνέλευση Μεσοχωριτών και αλληλέγγυων, στην πλατεία του χωριού το βράδυ του Σαββάτου, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS». Ακολούθησαν η συνέλευση του Συνδέσμου κατακλυζομένων Μεσοχώρας και η πορεία στο φράγμα, το πρωί της Κυριακής.


Καθώς, λίγες μέρες πριν (4.8.2017), υπογράφηκε από την κυβέρνηση η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ Μεσοχώρας (φράγμα, τεχνητή λίμνη - ταμιευτήρας, υδροηλεκτρικός σταθμός), μεγάλο μέρος των συζητήσεων που έγιναν αφορούσε την αντίθεση στη συγκεκριμένη απόφαση και την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων, πάντα στο πλαίσιο της σταθερής διεκδίκησης για τη διασφάλιση του ελεύθερου ρου του Αχελώου, για την οριστική ακύρωση της εκτροπής και για το γκρέμισμα του φράγματος της Μεσοχώρας και των άλλων έργων της εκτροπής.

Μεσοχωρίτες και αλληλέγγυοι έστειλαν ένα πρώτο ηχηρό STOP στις πρόσφατες κυβερνητικές επιλογές, που δεν θα περιοριστεί στη λεκτική άρνηση και στις νομικές ενέργειες για την ακύρωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Προσπάθειες να ξεκινήσουν έργα υλοποίησης της απόφασης δε θα βρουν κανέναν ανυποψίαστο ή απροετοίμαστο. Όσοι στην κυβέρνηση και στο «μέτωπο» των υπερασπιστών των έργων στον άνω ρου του Αχελώου πόνταραν στην απογοήτευση και στη διάσπαση του κινήματος θα έχουν πολλούς λόγους να μην αισθάνονται ευτυχείς, διαβάζοντας τις αποφάσεις των συνελεύσεων και ακούγοντας τα συνθήματα που κυριάρχησαν.  

Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης της κοινής συνέλευσης Μεσοχωριτών και αλληλέγγυων.

(Το οπτικό υλικό θα ανανεώνεται με άλλο καλύτερης ποιότητας)









Aπόφαση της συνέλευσης Μεσοχωριτών και αλληλέγγυων

Η υπογραφή και δημοσιοποίηση της απόφασης για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ Μεσοχώρας διέλυσε και την παραμικρή προσδοκία που μπορεί να υπήρχε ότι κάτι ουσιαστικό έχει αλλάξει στην κυβερνητική πολιτική στο θέμα των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, που έχουν ταυτιστεί απόλυτα με την εκτροπή του στο Θεσσαλικό κάμπο. Το μόνο που φαίνεται ότι είναι διαφορετικό, αυτήν τη φορά, είναι η τακτική με την οποία προωθούνται τα έργα, μια τακτική τμηματικής υλοποίησης. Έχουμε αντιληφθεί τη σκοπιμότητα αυτής της επιλογής και γι αυτό η επίμονη προσπάθεια να εμφανιστεί ότι υπάρχει ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό.

Δεν είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη εξέλιξη, χωρίς περίσκεψη. Αντίθετα, έχουμε πολλούς και σημαντικούς λόγους να επικαλεστούμε, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Και η νέα αδειοδότηση θα καταρρεύσει, μαζί με το φράγμα στη Μεσοχώρα


Σε νέες περιπέτειες βάζει η κυβέρνηση τον Αχελώο και τη Μεσοχώρα

Την Τετάρτη 2/8/2017, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος ανακοίνωσε, με τυμπανοκρουσίες, την υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα. Στο σκηνικό που στήθηκε, για τις ανάγκες της συγκεκριμένης ανακοίνωσης, πρωταγωνιστικό ρόλο -αν και σε παραλλαγμένους ρόλους-  είχαν οι εκπρόσωποι του μπλοκ, που για δεκαετίες ολόκληρες στήριξε το υπερφίαλο και καταστροφικό αφήγημα της εκτροπής του Αχελώου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός. Το ρόλο του εκφραστή της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας είχε αναλάβει να παίξει ο δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας και αυτόν του εγγυητή της μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι από τους βουλευτές του στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.  


Το ότι, πέντε μέρες μετά, η απόφαση δεν είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια» είναι χαρακτηριστικό δείγμα της πρεμούρας της κυβέρνησης να επισημοποιήσει την «προσαρμογή» σε ένα ακόμη κορυφαίο περιβαλλοντικό - κοινωνικό ζήτημα, όπως το έχει, ήδη, κάνει και με την επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική, προλαβαίνοντας κάποιου είδους «ατύχημα». Δείχνει, ακόμη, το πόσο ευάλωτη και επιρρεπής είναι, απέναντι στις πιέσεις του μπλοκ της εκτροπής, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί και ενταθεί τους τελευταίους μήνες.

Επίπλαστη συναίνεση και … στο βάθος εκτροπή

Το πιο σοβαρό ζήτημα, όμως, είναι ότι με τη συγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση ανοίγει ο δρόμος για να ξαναρχίσουν τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου, με πρώτα και «καλύτερα» το φράγμα στη Μεσοχώρα, την τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρα) που θα δημιουργηθεί και το υδροηλεκτρικό έργο (ΥΗΕ). Κι αυτά τα έργα είναι που θα φέρουν και τα επόμενα (φράγμα και ταμιευτήρας στη Συκιά, λειτουργία της σήραγγας εκτροπής προς το Θεσσαλικό κάμπο). Γιατί τα έργα αυτά είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα μεταξύ τους και συναποτελούν το συνολικό έργο της εκτροπής του Αχελώου. Ας το πούμε λίγο διαφορετικά αυτήν τη φορά: αν η εκτροπή υλοποιείται με επιμέρους βήματα, τα πρώτα και τα πιο κρίσιμα είναι τα φράγματα και οι ταμιευτήρες στη Μεσοχώρα και στη Συκιά. Αν υπάρχουν αυτά, η μεταφορά του νερού, μέσω της κατασκευασμένης σήραγγας εκτροπής, θα είναι ένα απλό παιχνιδάκι. Αντίστροφα: αν κάποιος θέλει να ακυρώσει οριστικά την εκτροπή, «ξεχνά» τα φράγματα στη Μεσοχώρα και στη Συκιά και τη σήραγγα εκτροπής. Τόσο απλά.

Απόφαση - ντροπή η αδειοδότηση του ΥΗΕ Μεσοχώρας

Τη Δευτέρα, 7/8/2017, αναρτήθηκε στη "Διαύγεια" η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ Μεσοχώρας. Έχει ημερομηνία υπογραφής 4/8/2017. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το ολίσθημά της και βάζει σε νέες περιπέτειες τον Αχελώο και τη Μεσοχώρα.


Λίγες μέρες πριν (Τετάρτη, 2/8/2017) είχε δοθεί σχετική συνέντευξη τύπου, με την παρουσία στελεχών της ΔΕΗ, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του δημάρχου Πύλης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Για την ιστορία ...



Η ισχύς εν τη ενώσει …



Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Κι αυτός ο Αύγουστος … ανήκει στον Αχελώο


Η ορατή απειλή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, από την κυβέρνηση, ανάβει το «πράσινο φως» για να ξαναρχίσουν τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου. Η κατασκευή και η λειτουργία του ΥΗΕ θα δώσει τη «χαριστική βολή» στον πολύπαθο Αχελώο, θα οδηγήσει σε αφανισμό τη Μεσοχώρα και -ανεξάρτητα από προθέσεις και διακηρύξεις- θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει η εκτροπή του Αχελώου, την κατάλληλη στιγμή.

Κάποιοι μπορεί να ξέχασαν εύκολα το τι έλεγαν λίγα χρόνια πριν και να ανακάλυψαν όψιμα τα οφέλη της «πράσινης», υποτίθεται, ενέργειας. Όμως, το πανελλαδικό κίνημα υπεράσπισης του Αχελώου και της Μεσοχώρας ούτε ξέχασε ούτε τα παράτησε. Όπως και τις δεκαετίες που προηγήθηκαν, είναι εδώ, αντιστέκεται και μάχεται για να μη γίνει πράξη αυτός ο παράλογος και καταστροφικός σχεδιασμός. Δε θαμπώνεται από τις «χάντρες» και τα «καθρεφτάκια» που τάζουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν «τσιμπά» στις διασπαστικές πρακτικές, δεν πτοείται από τις πιέσεις, τις απειλές και τις λοιδωρίες όσων προσδοκούν σε οικονομικά και πολιτικά οφέλη από αυτήν την εξέλιξη.

Κι αυτό το καλοκαίρι κι αυτόν τον Αύγουστο, θα είμαστε κοντά στον Αχελώο και στη Μεσοχώρα, με: 
  • κινηματικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις
  • ελεύθερο κάμπινγκ στις όχθες του Αχελώου
  • συνέλευση αλληλέγγυων και κατοίκων, το Σάββατο 12 Αυγούστου
  • πορεία στο φράγμα Μεσοχώρας, την Κυριακή 13 Αυγούστου


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ο ρους του Αχελώου
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ της εκτροπής
ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ το φράγμα στη Μεσοχώρα


Ενημέρωση - συμμετοχές στα τηλέφωνα: 
6942200292-6975226917


Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ξεχάστε την αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού …

Την Τετάρτη 12/7 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΝ. Στο κάλεσμα του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» ανταποκρίθηκαν μια σειρά φορείς και συλλογικότητες της Αττικής. Το μήνυμα που στάλθηκε ήταν πεντακάθαρο: «Αδειοδότηση σημαίνει καταστροφή του Αχελώου και αφανισμό της Μεσοχώρας», «Θα γκρεμιστεί το φράγμα, θα τρέξει το νερό, στα χέρια σας θα μείνει το υδροηλεκτρικό».


Οι φυσικοί αποδέκτες του μηνύματος δεν ήταν εκεί ή δεν ήθελαν να το ακούσουν «από πρώτο χέρι». Μας είχε διαμηνυθεί ότι ο κ. Φάμελλος απουσίαζε στο εξωτερικό. Η είσοδος του υπουργείου είχε κλειδωθεί. Ζητήθηκε συνάντηση με το διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του (ήταν εκεί), ο οποίος την αρνήθηκε και μας παρέπεμψε σε προγραμματισμένο ραντεβού. Την ίδια στιγμή, το αίτημά μας να μας κοινοποιηθεί το σχέδιο της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) του ΥΗΕ δε φαίνεται -για την ώρα- να βρίσκει ανταπόκριση. Με τη λογική του υπουργείου, η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Πύλης δικαιούνται να το γνωρίζουν, οι Μεσοχωρίτες και οι αλληλέγγυοι όχι. Δείγματα (νέας) δημοκρατίας … 

Ανεξάρτητα από αυτό, παραμένουμε σε πλήρη ετοιμότητα, μπροστά στο ενδεχόμενο να ανακοινωθεί η υπογραφή της ΑΕΠΟ και προετοιμάζουμε τις επόμενες παρεμβάσεις μας. Το επόμενο ραντεβού μας αφορά στις καλοκαιρινές δραστηριότητες στη Μεσοχώρα -με αιχμή το Δεκαπενταύγουστο (κάμπιγκ, συζητήσεις, συνέλευση, πορεία κλπ.)- και σε αυτές που θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο.


Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ


ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
(ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 119)



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ

Έχουν περάσει, σχεδόν, 35 χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα στον άνω ρου του Αχελώου (μεγάλα φράγματα, ταμιευτήρες, υδροηλεκτρικά έργα, σήραγγες εκτροπής κλπ.), που, όλα αυτά τα χρόνια, συνηθίσαμε να αποκαλούμε έργα της εκτροπής του Αχελώου, καθώς η συνδυασμένη λειτουργία τους είχε -και έχει- σαν σκοπό την υλοποίηση ενός παράλογου στόχου, αυτού της μεταφοράς των νερών του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο.

Ο σχεδιασμός αυτός βρίσκεται στο πιο κρίσιμο, ίσως, σημείο. Γιατί, χωρίς να έχει υπάρξει καμιά ρητή δέσμευση για την ακύρωση της εκτροπής, έχει επιλεγεί η τμηματική προώθηση του έργου, με πρώτη πράξη τη λειτουργία του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, σαν αυτόνομου, «πράσινου» ενεργειακού έργου. Η επιδίωξη είναι διπλή και προφανής: αφενός, να διεμβολιστεί - διασπαστεί το μέτωπο κατά της εκτροπής και, αφετέρου, να δημιουργηθεί ένα σημαντικό προηγούμενο για την υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων της εκτροπής.

Ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι είναι θέμα λίγων ημερών η υπογραφή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υδροηλεκτρικού έργου. Για να προχωρήσουν όλα απρόσκοπτα, η κυβέρνηση έχει βάλει σε εφαρμογή σχέδιο «ακύρωσης» της αντίστασης των Μεσοχωριτών, με δέλεαρ την οικιστική αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας προτού αρχίσει η πλήρωση του ταμιευτήρα και την παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού (!!!!). Τόσο φτηνά κοστολογούν έναν εμβληματικό αγώνα δεκαετιών, που συνάντησε μια τεράστια υποστήριξη σε πανελλαδικό επίπεδο.

Δυστυχώς, δεν είναι το μόνο δείγμα της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης, που έχει «προσφερθεί» να φέρει σε πέρας ότι δεν κατάφεραν οι προκάτοχοί της. Τα ίδια δε γίνονται με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική; Τα ίδια δε γίνονται με την εκποίηση σημαντικών ενεργειακών υποδομών, που θα οδηγήσουν στην πώληση (και) υδροηλεκτρικών έργων της (ημι-ιδιωτικοποιημένης) ΔΕΗ; Τα ίδια δε γίνονται με τα σχέδια πώλησης υποδομών και υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης μεγάλων αστικών κέντρων; Για να μιλήσουμε μόνο για το νερό.

Γι αυτό, ο αγώνας κατά της εκτροπής και της κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου δεν ήταν ποτέ και μόνο ένα απλό κίνημα αλληλεγγύης σε μια τοπική κοινότητα, που απειλείται με αφανισμό. Είναι ένας αγώνας για τη διάσωση των ποταμών, για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών, για την απόκρουση των νεοφιλελεύθερων επιλογών, είναι ένας αγώνας για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία. Που σε αυτή τη φάση του, μπορεί και πρέπει να ακυρώσει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα.






Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Συντονίζουμε τις δράσεις μας




Σύσκεψη συντονισμού δράσεων των συλλογικοτήτων της Αττικής
για την υπεράσπιση της Μεσοχώρας και του Αχελώου
Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Έχουν περάσει, σχεδόν, 35 χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα πρώτα έργα στον άνω ρου του Αχελώου (μεγάλα φράγματα, ταμιευτήρες, υδροηλεκτρικά έργα, σήραγγες εκτροπής κλπ.), που, όλα αυτά τα χρόνια, συνηθίσαμε να αποκαλούμε έργα της εκτροπής του Αχελώου, καθώς η συνδυασμένη λειτουργία τους είχε -και έχει- σαν σκοπό την υλοποίηση ενός παράλογου στόχου, αυτού της μεταφοράς των νερών του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο. Δεν είναι τυχαίο ότι, μετά από τόσες δεκαετίες, το έργο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει λειτουργήσει, παρά τη διαρκή και ασφυκτική πολιτική πίεση - από τη μια, ως την άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος- και παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, που εκδηλώνεται συστηματικά.

Και για το λόγο αυτό, ανήκει στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι την τελική (;) επιχείρηση υλοποίησης του έργου έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία, χωρίς κανένα ενδοιασμό υιοθέτησε το τέχνασμα της προκατόχου της, για τμηματική προώθηση του έργου, με πρώτη πράξη τη λειτουργία του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα, σαν αυτόνομου, «πράσινου» ενεργειακού έργου. Η επιδίωξη είναι διπλή και προφανής: αφενός, να διεμβολιστεί - διασπαστεί το μέτωπο κατά της εκτροπής και, αφετέρου, να δημιουργηθεί ένα σημαντικό προηγούμενο για την υλοποίηση και των υπόλοιπων έργων της εκτροπής.

Πριν λίγες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Φάμελλος έκανε γνωστό ότι θα υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Επανέλαβε τα συνήθη επιχειρήματα (της αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, των χρημάτων που έχουν δαπανηθεί ως τώρα, το ενεργειακό όφελος και το δημόσιο συμφέρον), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση βγάζει «στο σφυρί» σημαντικές ενεργειακές υποδομές της -ιδιωτικοποιημένης, σε μεγάλο βαθμό- ΔΕΗ, στις οποίες δεν αποκλείεται να περιληφθούν -στο προσεχές μέλλον- και τα υδροηλεκτρικά έργα. Παράλληλα, προσπαθώντας να κάμψει την αντίσταση των Μεσοχωριτών ανακοίνωσε το αντίτιμο του επιδιωκόμενου συμβιβασμού τους: την αποκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας, προτού αρχίσει η πλήρωση του ταμιευτήρα και την παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού (!!!!).

Είναι προφανές ότι ο πολύχρονος αγώνας κατά της εκτροπής και κατά των νέων φραγμάτων και υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου, δηλαδή στο πιο ευαίσθητο τμήμα του, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να αποκρουστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ και κάθε προσπάθεια διάσπασης και αποπροσανατολισμού. Οι πολίτες, οι φορείς και οι συλλογικότητες που δημιούργησαν και στήριξαν -τοπικά και πανελλαδικά- ένα από τα πιο εμβληματικά κινήματα των τελευταίων δεκαετιών καλούνται να (ξανα)βάλουν τη «σφραγίδα» τους στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

Με αυτό το σκεπτικό και παίρνοντας σοβαρά υπόψη τη διάθεση, που εκφράστηκε στο πρόσφατο (3-4 Ιουνίου) διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα,

το Δίκτυο «Μεσοχώρα-Αχελώος SOS» καλεί
τις συλλογικότητες της Αττικής σε συνάντηση εργασίας,
την Τετάρτη 28 Ιουνίου, στις 19.30, 
στο Art Garage (Σολωμού 13 - Εξάρχεια, 3ος όροφος),

με σκοπό να συναποφασίσουμε και να συντονίσουμε τις επόμενες δράσεις μας.

Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS»
mesochora-acheloos-sos.blogspot.gr  -  mesochora.acheloos.sos@gmail.com


Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε αποφασισμένοι

Το κίνημα κατά της εκτροπής του Αχελώου και της λειτουργίας νέων υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου είναι παρόν και «ετοιμοπόλεμο». Το μήνυμα αυτό στέλνουν οι πολίτες και οι συλλογικότητες, που πήραν μέρος στο διήμερο δράσεων (3-4/6/2017) στη Μεσοχώρα, μετά από πρωτοβουλία του Δικτύου «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS». Αποκτά, δε, ιδιαίτερη σημασία την περίοδο αυτή, καθώς «κυοφορείται» η περιβαλλοντική αδειοδότηση του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα.

Κορυφαίες στιγμές του διήμερου ήταν η συνέλευση κατοίκων και αλληλέγγυων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3/6 (λόγω του άστατου καιρού έγινε σε κλειστό χώρο) και η πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4/6. Ιδιαίτερη αξία έχει η απόφαση της συνέλευσης, η οποία επικαιροποιεί τις διεκδικήσεις του κινήματος και φιλοδοξεί να αποτελέσει τη βάση της συνεννόησης και της κοινής δράσης, στις «μάχες» που θα ακολουθήσουν.


Στις δραστηριότητες του διήμερου συμμετείχαν οι φορείς που έχουν πιο άμεση αναφορά στη Μεσοχώρα (Σύλλογος κατακλυζομένων Μεσοχώρας, «Αχελώου ρους»), αλλά και πολλές συλλογικότητες από άλλες περιοχές, όπως: η Αυτόνομη συνάντηση αγώνα, η Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, οι Water Warriors από τη Θεσσαλονίκη, η Κίνηση πολιτών Πηλίου και Βόλου για το νερό, ο Σύλλογος προστασίας Αράχθου, ο σύλλογος «οι Ορεινοί» από τα Θεοδώριανα Άρτας, το σωματείο «Δικαίωμα στη ζωή» από το Αγρίνιο.


Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης της συνέλευσης (μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ).

Φωτογραφικό υλικό από το διήμερο θα τα βρείτε εδώ.    

Τις ταινίες που προβληθηκαν το διήμερο θα τις βρείτε εδώ.
.

Απόφαση
της συνέλευσης κατοίκων της Μεσοχώρας
και αλληλέγγυων πολιτών

Οι κάτοικοι της Μεσοχώρας και οι αλληλέγγυοι πολίτες από τις άλλες περιοχές, που πήραμε μέρος σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Μεσοχώρα το Σάββατο 3/6/2017,

Εκτιμούμε ότι:

·       Η εκτροπή του Αχελώου εξακολουθεί να υφίσταται σαν κρατικός σχεδιασμός.
·       Το υδροηλεκτρικό έργο (ΥΗΕ) στη Μεσοχώρα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου.
·       Η επαπειλούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα σηματοδοτεί την τμηματική προώθηση του έργου της εκτροπής.
·       Ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της εκτροπής ή μη, η επιλογή της κατασκευής και λειτουργίας νέων φραγμάτων και υδροηλεκτρικών έργων στον άνω ρου του Αχελώου είναι μια μη αποδεκτή επιλογή, γιατί θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό οικοσύστημα της περιοχής, θα αποτελέσει το τελειωτικό «χτύπημα» στον ποταμό Αχελώο και θα οδηγήσει στον αφανισμό της Μεσοχώρας.

Για τους λόγους αυτούς, απαιτούμε:

·       Να μην υπογραφεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΥΗΕ στη Μεσοχώρα.
·       Να ακυρωθεί, οριστικά, το σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου και αυτή η επιλογή να αποτυπωθεί ρητά στα νέα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
·       Να κατεδαφιστούν τα φράγματα στον άνω ρου του Αχελώου και να σφραγιστεί η σήραγγα εκτροπής των νερών προς τη Θεσσαλία.
·       Να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής.


Μεσοχώρα, 3.6.2017



·       Η παραπάνω απόφαση θα σταλεί στην κυβέρνηση, στους εμπλεκόμενους φορείς και στις υπηρεσίες, στα πολιτικά κόμματα κλπ., από τους οποίους θα ζητηθεί να πάρουν θέση.

·       Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση φορέων, συλλογικοτήτων και κινημάτων, στη βάση του πλαισίου της παραπάνω απόφασης, τόσο στο επίπεδο των θέσεων, όσο και στο επίπεδο της κοινής δράσης. Στην κατεύθυνση αυτή, θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες επικοινωνίας, αλληλοενημέρωσης και συντονισμού των επιμέρους δράσεων.