Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Ραγδαία επίσπευση των έργων ΑΠΕ, με συνειδητή παραπλάνηση της κοινής γνώμης

Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη της Γ.Γ. ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών του ΥΠΕΝ κ. Αλεξάνδρας Σδούκου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στις 21.04.2021, το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια δημοσιοποιεί ανακοίνωσή του, με την οποία αποδομεί τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με τους οποίους «το “βάθος” του pool των υπό ωρίμανση έργων (ΑΠΕ) αποτελεί τη “μαγιά”, ώστε να επιλεγούν και να υλοποιηθούν τα καλύτερα από αυτά. Εκείνα τα έργα δηλαδή που συνδυάζουν τα βέλτιστα τεχνικά, περιβαλλοντικά, χωροταξικά αλλά και οικονομικά στοιχεία».


Το πανελλαδικό Δίκτυο εκτιμά ότι η κυβέρνηση επισπεύδει την υλοποίηση έργων ΑΠΕ -μέσω και της προς τα πάνω αναθεώρησης των σχετικών στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ)-, προσπαθώντας να καθησυχάσει ότι, δήθεν, γίνονται με περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια, τεκμηριώνοντας ότι πουθενά η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης, έτσι ώστε να σταθεί δυνατόν να αξιολογηθούν και να επιλεγούν έργα που να συνδυάζουν τα παραπάνω στοιχεία που επικαλείται η κ. Σδούκου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η κυβέρνηση επισπεύδει την υλοποίηση έργων ΑΠΕ, 
προσπαθώντας να καθησυχάσει ότι, δήθεν, γίνονται 
με περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια

«Προφανώς δεν θα μετουσιωθούν σε έργα το σύνολο των αδειών που έχουν υποβληθεί για αυτά τα 100 GW για τα οποία μιλάμε. Όμως, το «βάθος» του pool των υπό ωρίμανση έργων αποτελεί τη «μαγιά», ώστε να επιλεγούν και να υλοποιηθούν τα καλύτερα από αυτά. Εκείνα τα έργα δηλαδή που συνδυάζουν τα βέλτιστα τεχνικά, περιβαλλοντικά, χωροταξικά αλλά και οικονομικά στοιχεία». Αυτά δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο στις 21.04.2021 [1]. Κι εμείς ρωτάμε:

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Τα υλικά της διαδικτυακής συζήτησης

Εδώ μπορείτε να βρείτε σε ξεχωριστά αρχεία, τις παρουσιάσεις που έγιναν στη διαδικτυακή συζήτηση, με θέμα «ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ / ΑΧΕΛΩΟΣ - ΜΕΣΟΧΩΡΑ: 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑΣ», την Τετάρτη 14/4/2021.

Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS»

Ulrich Eichelmann, River Watch

Γιάννης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, Δίκτυο oικολογικών οργανώσεων Ιωαννίνων

Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής, πρόεδρος τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ

Προβλήθηκε απόσπασμα από την ταινία του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» και το βίντεο του τραγουδιού «Αχελώος» του Σπύρου Νικολάου.

Το πλήρες βίντεο της συζήτησης: https://youtu.be/HB33veuz36s



Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

2021_04_14_Διαδικτυακή συζήτηση

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της διαδικτυακής συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/4/2021 και είχε σαν θέμα:

ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ 
ΑΧΕΛΩΟΣ - ΜΕΣΟΧΩΡΑ: 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑΣ


To link του βίντεο είναι: https://youtu.be/HB33veuz36s

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Τα άγρια ποτάμια των Βαλκανίων σε κίνδυνο - Αχελώος και Μεσοχώρα: 35 χρόνια αγώνας

Είναι γνωστός ο αγώνας των κατοίκων της Μεσοχώρας ενάντια στον αφανισμό του τόπου τους από τη λειτουργία του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον άνω ρου του Αχελώου (Ασπροπόταμου) και την επικείμενη εκτροπή αδιευκρίνιστης ποσότητας νερού προς το θεσσαλικό κάμπο.

Με αφορμή και την πρόσφατη πρωθυπουργική ανακοίνωση (1/2/2021), ότι θα προχωρήσει σύντομα μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος με μια απλή «επικαιροποίηση» της μελέτης την οποία ακύρωσε το ΣτΕ -για έβδομη φορά (!)- και με δεδομένες τις οικολογικές επιπτώσεις σε όλον τον ρου του Αχελώου από τη λειτουργία του φράγματος και τυχόν εκτροπή, το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» διοργανώνει διαδικτυακή δημόσια συζήτηση, με θέμα:

ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
ΑΧΕΛΩΟΣ - ΜΕΣΟΧΩΡΑ: 35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ


Στη συζήτηση θα τεθούν επί τάπητος:
· οι επιπτώσεις στα οικοσυστήματα,
· η κοινωνική αντίσταση στον έλεγχο του νερού και της ενέργειας, από τους αυθαίρετους κρατικούς ή εταιρικούς σχεδιασμούς, καθώς και
· ο αγώνας των κατοίκων της Μεσοχώρας, σε συνδυασμό με τις διεθνείς και, ιδιαίτερα, τις βαλκανικές πρωτοβουλίες για τη διάσωση των ποταμών και την πρόταση για κατεδάφιση του φράγματος, πρόταση που ήδη υλοποιείται στην Ευρώπη σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία.

ΜΙΛΟΥΝ:
· Ulrich Eichelmann, πανευρωπαϊκό δίκτυο River Watch
· Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.
· Γιάννης Παπαδημητρίου, μέλος Δικτύου oικολογικών οργανώσεων Ιωαννίνων
· Χρήστος Βλάχος, κάτοικος Μεσοχώρας

Η συζήτηση θα μεταδοθεί από το κανάλι του Δικτύου Μεσοχώρα-Αχελώος SOS στο youtube: