Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Νέα επιχείρηση επικοινωνιακού αντιπερισπασμού του κ. Αγοραστού

Δεκαπέντε χρόνια μετά τοποθετεί τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλία

Αφού στέρεψε ο ... Πηνείος

Ρεσιτάλ έδωσε πάλι ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κ. Αγοραστού, μέσω επιμελημένου - επαγγελματικού βίντεο της περιφέρειας, με αφηγητή - πρωταγωνιστή τον ίδιο. Εικόνες ερημοποίησης του Πηνειού και ένας ακραία κινδυνολογικός λόγος πλημμύρισαν τα μέσα ενημέρωσης της Θεσσαλίας -και όχι μόνο-, με τη συνδρομή του παντός καιρού και φαινομένου κ. Ευθ. Λέκκα. Σαν έτοιμος από καιρό ο κ. Αγοραστός, περίμενε τη στιγμή που ένα συγκεκριμένο τμήμα του Πηνειού ξηραίνεται, κάτι που συμβαίνει σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, για να επαναφέρει στη δημοσιότητα το διακαή του πόθο για εκτροπή του Αχελώου.

Δεν είναι ότι ο Θεσσαλικός κάμπος δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο τρόπος, όμως, που τα χειρίζονται οι κατά καιρούς κυβερνήσεις, η πλειοψηφία των κομμάτων και οι τοπικοί παράγοντες δεν υποδηλώνει πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυσή τους, αλλά ένα απωθητικό τοπικιστικό, πολιτικάντικο παιχνίδι στις πλάτες των Θεσσαλών, ιδιαίτερα των αγροτών, το συμφέρον των οποίων όλοι επικαλούνται.

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Για τη χαμένη αυτοπεποίθηση των υποστηρικτών της εκτροπής και τα ολισθήματά τους

Οι γνωστοί «τέσσερις» (Γέμτος, Γιαννακός, Γκούμας, Μπαρμπούτης) … θεματοφύλακες των έργων στον άνω ρου και της εκτροπής του Αχελώου ξαναχτύπησαν. Με κείμενό τους, που αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης στη Θεσσαλία, επιτίθενται στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στην οποία καταλογίζουν άμεση στήριξη σε «κάποιες περιθωριακές συλλογικότητες δήθεν ευαίσθητων «πολιτών» (τα εισαγωγικά λόγω της απύθμενης ανευθυνότητάς τους, όπως θα διαπιστώσετε από τα αιτήματα που προβάλλουν), με την συνδρομή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, διοργάνωσαν «τετραήμερο οδοιπορικό για την σωτηρία του Αχελώου», από το Μεσολόγγι έως την Μεσοχώρα!».

Αναφέρονται, φυσικά, στη δράση (5-8/8/2021) του Δικτύου «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» και δύο ακόμη συλλογικοτήτων, των οποίων τα ονόματα απαξιούν να αναφέρουν. Την ίδια στιγμή, δε διστάζουν να εμπλέξουν στη συγκεκριμένη κινηματική δράση το ΣΥΡΙΖΑ, είτε για να την απαξιώσουν, είτε για να εξυπηρετήσουν άλλες πολιτικές σκοπιμότητες (για παράδειγμα, να τρομάξουν το συντηρητικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και να το πιέσουν να μείνει πιστό στη γραμμή υπέρ της κατασκευής του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα, δηλαδή στην επίσημη θέση του συγκεκριμένου κόμματος). Ό,τι και να συμβαίνει, πρόκειται για αήθη πρακτική, για την οποία οι συντάκτες του κειμένου μόνο ντροπή πρέπει να αισθάνονται.


Αχελώος - Αώος (Vjosa): κοινός αγώνας
(φωτογραφία: BlackeYed Xcr - Χρήστος Μαυρομάτης)

Δεν είναι δική μας δουλειά και δε σκοπεύουμε να απαντήσουμε για λογαριασμό της εφημερίδας, ούτε να σχολιάσουμε τις αντιλήψεις των «τεσσάρων» για την ελευθεροτυπία και για το ρόλο των μέσων ενημέρωσης. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που προκάλεσε την αγωνιώδη παρέμβασή τους δεν ήταν τα ζητήματα δεοντολογίας, αλλά τα ζητήματα - αιχμές της συγκεκριμένης δράσης και, γενικότερα, των κινηματικών διεκδικήσεων, δηλαδή η διασφάλιση του ελεύθερου ρου του Αχελώου, η αντίθεση στην περαιτέρω φραγματοποίηση του ποταμού, η οριστική ακύρωση του συνόλου των έργων της εκτροπής (φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς, σήραγγα εκτροπής) και η κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας. Περιοριζόμαστε, λοιπόν, στα παρακάτω πρώτα σχόλια:

1. Οι υποστηρικτές των έργων στον Αχελώο και της εκτροπής του διαπιστώνουν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, διότι παρά τη διαχρονική ευρεία πολιτική στήριξη που απολαμβάνουν δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν ή να καταστείλουν το κίνημα που τα μάχεται, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο στη Μεσοχώρα, για το οποίο έχουν εκδοθεί επτά διαδοχικές ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2. Οι εποχές που οι κινηματικές δράσεις αντιμετωπίζονταν με λοιδορίες ανήκουν στο παρελθόν. Τώρα, αναγκάζονται να συζητούν μαζί μας με επιχειρήματα, έστω κι αν η πληγωμένη περηφάνεια τους δεν τους επιτρέπει να ψελλίσουν τα ονόματα των συλλογικοτήτων μας και να απευθυνθούν άμεσα, έστω κι αν μερικές φορές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε «χτυπήματα κάτω από τη μέση».

3. Δείγμα της χαμένης αυτοπεποίθησης του λόμπι της εκτροπής είναι ότι σε ολόκληρο το κείμενο των εν λόγω τεσσάρων δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «εκτροπή», παρά σε μία περίπτωση μόνο η έκφραση «μεταφορά υδάτων στο θεσσαλικό κάμπο». Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δηλώσει ρητά ότι θα ξαναβάλει στο τραπέζι το θέμα της εκτροπής.

4. Έκδηλη είναι, επίσης, η αγωνία για το ενδεχόμενο διατάραξης της σύμπλευσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα της κατασκευής του έργου στη Μεσοχώρα και στην τμηματική υλοποίηση των έργων στον άνω ρου του Αχελώου. Το γεγονός αυτό, ίσως να εξηγεί την αφωνία περί εκτροπής (όπου, επιφανειακά, υπάρχει μια διαφορετική ρητορική μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ). Μια ακόμη εξήγηση ενδέχεται να είναι η εκτίμηση ότι η μη αναφορά στην εκτροπή θα κάνει πιο εύκολη την έγκριση της νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΥΗΕ της Μεσοχώρας, που έχει καταθέσει η ΔΕΗ και η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι 6/10/2021.

5. Ιδιαίτερη ταραχή προκαλεί το αίτημα για κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας και για τη συγκρότηση πλατιάς Πρωτοβουλίας για την υλοποίησή του, μια ιδέα που κατέθεσε δημόσια το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS», που το αναβαθμίζει, από γενικό κινηματικό σύνθημα, σε συγκεκριμένο πολιτικό - κινηματικό στόχο. Αυτό που κάποτε φάνταζε σαν μαξιμαλιστικός και ουτοπικός στόχος -μερικές φορές και στο εσωτερικό των κινημάτων- αρχίζει να αποκτά υπόσταση και να συναντά αντίστοιχες δράσεις και κινήματα σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Σχετικές πρωτοβουλίες καταγράφονται, ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ΕΕ.

6. Στα καθ’ ημάς, είναι αυτονόητο ότι οι αντιφραγματικές πολιτικές και τα κινήματα θα δοκιμαστούν πρωτίστως στον Αχελώο, αφού και κατακλύζεται από υφιστάμενα μεγάλα φράγματα και, ταυτόχρονα, δέχεται τις μεγαλύτερες απειλές για την κατασκευή νέων. Οι υποστηρικτές των νέων έργων καλά θα κάνουν να προσαρμοστούν σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα και να εκσυγχρονίσουν τα επιχειρήματά τους. Διότι η προσφυγή σε επιχειρήματα του τύπου «ο λιγνίτης και τα μεγάλα ΥΗΕ στήριξαν τον εξηλεκτρισμό της χώρας στην μεταπολεμική περίοδο», καθόλου δε δικαιολογεί τη συνέχιση ενεργειακών πολιτικών, που εφαρμόστηκαν εβδομήντα χρόνια πριν. Κάτι τέτοιο είναι τελείως ανιστόρητο και υποδηλώνει πλήρη άγνοια των όσων έχουν μεσολαβήσει στην κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και στις κοινωνικο-οικονομικές προτεραιότητες, από τη σκοπιά της κοινωνίας.

7. Μέχρι τώρα, οι υποστηρικτές των έργων στον άνω ρου και της εκτροπής του Αχελώου μιλούσαν στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος, μιλώντας -δηλαδή, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια- για τις ανάγκες των αγροτών της Θεσσαλίας και για τη δημόσια (;) ΔΕΗ. Αίφνης, βλέπουμε τους «τέσσερις» να κόπτονται για τα συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών και πιο ειδικά για της ΤΕΡΝΑ, που λυμαίνεται κυριολεκτικά τον Αχελώο και που προωθεί νέα τεράστια έργα. Άραγε, αυτό έχουν στο μυαλό τους εκείνοι οι αγρότες της Θεσσαλίας, που εξακολουθούν να εμπιστεύονται ένα λόμπι, που μιλά για λογαριασμό τους, χωρίς καμία εξουσιοδότηση;

Μένουμε, για την ώρα, στα παραπάνω σχόλια. Είναι βέβαιο πως οι «μάχες» που θα ακολουθήσουν, αλλά και τα υπαρκτά προβλήματα της Θεσσαλίας (άλλοτε με τη μορφή των πλημμυρών και άλλοτε με τα φαινόμενα υποβάθμισης των υδατικών της πόρων), θα δώσουν πολλές φορές την ευκαιρία να επανέλθουμε στα ίδια ή και σε άλλα ζητήματα. Από μέρους μας δηλώνουμε την ετοιμότητα και τη βούληση να μετάσχουμε στο δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα και τεκμηριωμένες απόψεις, από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος, έτσι όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε.

20.8.2021



Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Πρόταση για συγκρότηση Πρωτοβουλίας με σκοπό την κατεδάφιση του φράγματος στη Μεσοχώρα

Την τελευταία μέρα του οδοιπορικού κατά μήκος του Αχελώου (5-8/8/2021) και στο πλαίσιο της εκδήλωσης – συζήτησης στην πλατεία της Μεσοχώρας, το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», έβαλε στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης την ιδέα να συγκροτηθεί πλατιά πρωτοβουλία για την κατεδάφιση του φράγματος στη Μεσοχώρα, σε συνεργασία με αντίστοιχα αντιφραγματικά κινήματα των Βαλκανίων και της Ευρώπης, ως μέσο
• οριστικής απαλλαγής της Μεσοχώρας από την πολύχρονη ομηρία και
• αποτροπής κάθε άλλης προσπάθειας κατασκευής νέων φραγμάτων στον Αχελώο και τα άλλα μεγάλα ποτάμια της χώρας

Καλούμε όσους/ες συμμερίζονται την ιδέα και το σκεπτικό της πρότασης να συνυπογράψουν το σχετικό κείμενο και να ενημερώσουν στη removemesochoradam@gmail.com.

Το αν και με ποιο τρόπο θα συγκροτηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία εναπόκειται στη συλλογική βούληση όσων συνυπογράψουν το κείμενο, που θα κληθούν να αποφασίσουν συλλογικά και με ισότιμο τρόπο, στο προσεχές διάστημα. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να δίνονται ακριβή στοιχεία επικοινωνίας (κατά προτίμηση mail).

Ακολουθεί το κείμενο της «έκκλησης»:


ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ

Το φράγμα της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα σηματοδοτεί την πλήρη μετατροπή του Αχελώου, από ποταμό σε άθροισμα τεχνητών λιμνών, ανοίγει το δρόμο στην εκτροπή του προς το Θεσσαλικό κάμπο και κρατά σε ομηρία, για πάνω από 35 χρόνια, τους κατοίκους της Μεσοχώρας, με την απειλή του κατακλυσμού. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της προσπάθειας να τιθασευτούν τα τελευταία άγρια ποτάμια των Βαλκανίων, που επονομάζονται «η μπλε καρδιά της Ευρώπης». Συμβολίζει την απληστία ενός συστήματος, που μπροστά στην επιδίωξη του κέρδους, της εμπορευματοποίησης και της επιβολής ελέγχου στο νερό, «βιάζει» και λεηλατεί τη φύση, καταστρέφει πανάρχαια φυσικά οικοσυστήματα και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Ο πολύχρονος αγώνας των Μεσοχωριτών, που έχουν στο πλευρό τους ένα πανελλαδικό κίνημα στήριξης, έχει καταφέρει κάτι μοναδικό: έχει εμποδίσει τη λειτουργία ενός μεγάλου έργου, που η κατασκευή του έχει ολοκληρωθεί, εδώ και 20 χρόνια. Η εμπειρία αυτού του αγώνα έχει δείξει ότι η απεμπλοκή από τη διαρκή ομηρία και την περιοδική αναζωπύρωση του προβλήματος -στη Μεσοχώρα και σε κάθε άλλο απείραχτο σημείο του Αχελώου- περνά μέσα από την οριστική απαλλαγή από το βασικό αντικείμενο των επιδιώξεων κράτους και εταιρειών. Το ώριμο αίτημα για γκρέμισμα του φράγματος στη Μεσοχώρα και για αποτροπή κάθε νέου φράγματος, από ώριμο κινηματικό σύνθημα, πρέπει να γίνει σαφής πολιτικός στόχος και να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια για να διασφαλιστούν οι όροι για την υλοποίησή του, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων κινηματικών συμμαχιών.

Η κατεδάφιση ενός φράγματος -με τα χαρακτηριστικά αυτού της Μεσοχώρας- αποτελεί ένα σύνθετο τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο, θα είναι πρωτόγνωρη για τα διεθνή δεδομένα και η υλοποίησή της θα δώσει τεράστια ώθηση στο ευρύτερο αντιφραγματικό κίνημα.

Οι Μεσοχωρίτες και οι αλληλέγγυοι, που βρεθήκαμε στη Μεσοχώρα, τον Αύγουστο του 2001, απευθύνουμε δημόσια έκκληση για την ανάληψη μιας πλατιάς πρωτοβουλίας, στη βάση του παραπάνω στόχου και σε συντονισμό με τα αντίστοιχα κινήματα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, που αγωνίζονται για την απαλλαγή των ποταμών από τα φράγματα και για τη διασφάλιση του ελεύθερου ρου τους. Καλούμε τα κινήματα των πολιτών, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις «ζωντανές» δυνάμεις του τεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου να συνυπογράψουν την παρούσα έκκληση, που φιλοδοξούμε να οδηγήσει σε μια ανοιχτή συνάντηση συγκρότησης πρωτοβουλίας για την κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας.

Μεσοχώρα, Αύγουστος 2021

Ολοκληρώθηκε το οδοιπορικό κατά μήκος του Αχελώου


Με εκδήλωση - συζήτηση στην πλατεία της Μεσοχώρας και με μια διεθνιστική δράση στη στέψη του φράγματος ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 8/8/2021, το τετραήμερο οδοιπορικό κατά μήκος του Αχελώου, που οργάνωσε το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», σε συνεργασία με το Σύλλογο Θεοδωριανιτών Άρτας «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ» και την Επιτροπή αγώνα Ι.Π. Μεσολογγίου κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όρος Αράκυνθος.



Το οδοιπορικό ξεκίνησε την Πέμπτη 5/8, από την περιοχή των εκβολών του Αχελώου, με προβολή της ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» και με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο Νιοχώρι Αιτωλοακαρνανίας, στην όχθη του Αχελώου.



Η Παρασκευή 6/8 ήταν αφιερωμένη σε περιήγηση στην Κοιλάδα του Αχελώου, χώρο έντονων δραστηριοτήτων της ΤΕΡΝΑ, που έχει, ήδη, κατασκευάσει το φράγμα στη Δαφνοζωνάρα και σχεδιάζει κατασκευή νέου φράγματος στο Αυλάκι - Μεσόπυργο και ένα τεράστιο αντλησιοταμιευτικό έργο στην περιοχή του ταμιευτήρα του Καστρακίου. Το βράδυ της Παρασκευής, στο Μεσόπυργο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και ανταλλαγή προβληματισμών με τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντολογικό Σύλλογο Κοιλάδας Αχελώου.



Το Σάββατο 7/8 πήραμε μέρος σε μια αγωνιστική συνέλευση των κατοίκων των Θεοδώριανων, που συγκάλεσε ο Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ» και είχε σαν επίκεντρο τη νέα προσπάθεια κατασκευής μικρών υδροηλεκτρικών έργων, μια προσπάθεια που είχε αποκρουστεί με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια.




Φυσιολογική κατάληξη του οδοιπορικού, την Κυριακή 8/8, ήταν η Μεσοχώρα, που αποτελεί το συμβολικό και ουσιαστικό επίκεντρο ενός εμβληματικού, πολύχρονου αγώνα, για τη σωτηρία του άνω ρου του Αχελώου και την αποτροπή της εκτροπής του προς το Θεσσαλικό κάμπο. Το πρωί της Κυριακής, στη στέψη του φράγματος, πραγματοποιήθηκε μια δράση με διεθνιστικό περιεχόμενο, που έφερε σε άμεση επαφή πολίτες και συλλογικότητες, που δίνουν παράλληλους αγώνες για τη σωτηρία του Αχελώου και του Αώου, στην Ελλάδα και στην Αλβανία (EcoAlbania, εκστρατεία «Σώστε την μπλε καρδιά της Ευρώπης», Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο - MedINA).


Το βράδυ της Κυριακής, στην πλατεία του χωριού πραγματοποιήθηκε εκδήλωση - συζήτηση, στην οποία έγινε ενημέρωση για τις κυβερνητικές επιδιώξεις για νέα αδειοδότηση του φράγματος και του ΥΗΕ και για τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα αποτραπεί για μια ακόμη φορά. Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» κατέθεσε δημόσια πρόταση για τη συγκρότηση πλατιάς πρωτοβουλίας για την κατεδάφιση του φράγματος στη Μεσοχώρα (θα ακολουθήσει ξεχωριστή ενημέρωση). Στη συνέχεια, έγιναν δύο σημαντικές θεματικές παρουσιάσεις. Η πρώτη από τον κ. Θ. Ζάγκα, καθηγητή του ΑΠΘ, διευθυντή του εργαστηρίου Δασοκομίας και πρόεδρο του τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, με θέμα «Αειφόρος ανάπτυξη ορεινών περιοχών σε περίοδο οικονομικής κρίσης» και η δεύτερη από τον κ. Γ. Παπαδημητρίου, μέλος του δικτύου περιβαλλοντικών οργανώσεων Ιωαννίνων, με αντικείμενο τις συνέπειες της φραγματοποίησης των ποταμών και τις ελληνικές και διεθνείς εμπειρίες του αντιφραγματικού κινήματος.

Αν και θα γίνει αναλυτική αποτίμηση του οδοιπορικού, αξίζει να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα, που (ξανάφερε) στην επιφάνεια η συγκεκριμένη δράση:
• Η χρονική σύμπτωση με το κύμα των πυρκαγιών και των συνεπακόλουθων καταστροφών υπογραμμίζει -για μια ακόμη φορά- την αξία του αγώνα για την προστασία της φύσης, που δοκιμάζεται σκληρά από τις επιλογές του κράτους και του κεφαλαίου.
• Ο Αχελώος αποτελεί ενιαίο φυσικό οικοσύστημα, κατά συνέπεια κοινή πρέπει να είναι η δράση των κινημάτων αντίστασης σε όλος το μήκος του, αλλά και στις όμορες περιοχές, που αφορούν -κατά κανόνα- πλήθος ενεργειακών δραστηριοτήτων.
• Ο αγώνας για την αποτροπή της λειτουργίας του φράγματος στη Μεσοχώρα περνά, αναγκαστικά, μέσα από την κατεδάφισή του, στόχο στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι κινηματικές δράσεις από τώρα και στο εξής.
• Σημαντική συμβολή στην επίτευξη του παραπάνω στόχου μπορεί να αποτελέσει ο συντονισμός και η κοινή δράση με αντίστοιχα κινήματα των Βαλκανίων και της Ευρώπης.



Με την ευκαιρία του οδοιπορικού, το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» ενώνει και τη δική του φωνή με αυτή του πανευρωπαϊκού κινήματος, που απαιτεί από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να μην κλείσουν τις πόρτες στην αντιπροσωπεία των Zapatistas, που εδώ και πολλούς μήνες προετοιμάζουν αυτό το ταξίδι. Το σχετικό πανό βρήκε τη θέση του και στο φράγμα και στην πλατεία της Μεσοχώρας.