Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

5-8 Αυγούστου - οδοιπορικό κατά μήκος του Αχελώου: κόντρα στις παλιές και νέες απειλές σε βάρος του Αχελώου

Κι αυτό το καλοκαίρι μας βρίσκει στους δρόμους και μας οδηγεί στην οργάνωση ενός οδοιπορικού, από τις 5 μέχρι τις 8 Αυγούστου, κατά μήκος του Αχελώου, ψηλαφώντας και πάλι τις παλιές και νέες πληγές στο «σώμα» του μυθικού ποταμού. Τις επόμενες μέρες θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή τόπο, την ώρα και το περιεχόμενο των επιμέρους δράσεων στους τέσσερις σταθμούς του οδοιπορικού (Μεσολόγγι, Κοιλάδα του Αχελώου, Θεοδώριανα, Μεσοχώρα).


Η επιδίωξη να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο, στην οποία προστίθενται συνεχώς νέες, μεγάλες απειλές. Από το Μεσολόγγι, μέχρι τη Μεσοχώρα, καταγράφουμε και αναδεικνύουμε τις βαρύτατες συνέπειες των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών, τις οποίες υπαγορεύει το απρόσκοπτο πέρασμα της ενεργειακής «φρενίτιδας», που κι αυτή -με τη σειρά της- είναι «προϊόν» της αχαλίνωτης επιδίωξης του κέρδους και ενός αδηφάγου συστήματος. Ταυτόχρονα, αναζητούμε τους τρόπους για μια μόνιμη κινηματική σχέση και κοινή δράση, μέσα από την πολυχρωμία των συλλογικοτήτων μας, που δε θα ικανοποιεί απλά τις αυτονόητες φυσιολατρικές ανησυχίες μας, αλλά θα αμφισβητεί το συστημικό υπόβαθρο των κρατικών και εταιρικών επιλογών.

Η εμπειρία του πολύχρονου αγώνα, με επίκεντρο τη Μεσοχώρα, έχει δείξει ότι η απεμπλοκή από τη διαρκή ομηρία και την περιοδική αναζωπύρωση του προβλήματος -στη Μεσοχώρα και σε κάθε άλλο απείραχτο σημείο του Αχελώου- περνά μέσα από την οριστική απαλλαγή από το αντικείμενου του «πόθου» κράτους και εταιρειών. Το ώριμο αίτημα για γκρέμισμα του φράγματος στη Μεσοχώρα και για αποτροπή κάθε νέου φράγματος, από ώριμο κινηματικό σύνθημα, πρέπει να γίνει σαφής πολιτικός στόχος και να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια για να διασφαλιστούν οι όροι για την υλοποίησή του, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων κινηματικών συμμαχιών.

* Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS»
* Επιτροπή αγώνα Ι.Π. Μεσολογγίου κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο     όρος Αράκυνθος
* Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας «Οι Ορεινοί»

Για επικοινωνία χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση: 


5-8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Την ώρα που στα υπόλοιπα Βαλκάνια και στην Ευρώπη αναπτύσσεται ένα μεγάλο κίνημα για την απαλλαγή των ποταμών από τα φράγματα, στην Ελλάδα δυναμώνουν οι πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης», εκατοντάδες μικρά υδροηλεκτρικά έργα -με ή χωρίς φράγματα- κατασκευάζονται ή ετοιμάζονται να κατασκευαστούν σε όλα τα μικρά ποτάμια και τα υδατορεύματα, εμποδίζοντας τον ελεύθερο ρου τους και αλλοιώνοντας πανάρχαια φυσικά οικοσυστήματα. Πρόκειται για μια ακόμη «ψηφίδα» της ενεργειακής λαίλαπας, που προχωρά χέρι - χέρι με τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και τις βιομηχανικού τύπου αιολικές εγκαταστάσεις στους παραρεμάτιους -και όχι μόνο- ορεινούς όγκους, στις φυσικές πηγές δηλαδή όλων των υδατικών συστημάτων.

Παλιές και νέες απειλές «στοιχειώνουν» τον Αχελώο

Ξεχωριστή θέση σε αυτήν την, απίστευτης έκτασης, λεηλασία της φύσης έχει η συνεχιζόμενη πίεση για την ολοκληρωτική καταστροφή του Αχελώου, του δεύτερου σε μήκος ποταμού της Ελλάδας, που μεταπολεμικά έχει υποστεί την εντονότερη ενεργειακή εκμετάλλευση από τη ΔΕΗ, με τέσσερα μεγάλα φράγματα και τα αντίστοιχα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στη λεκάνη απορροής του (Στράτος, Καστράκι, Κρεμαστά, Ταυρωπός - Λίμνη Πλαστήρα). Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσουμε το φράγμα της ΤΕΡΝΑ στη Δαφνοζωνάρα, που λειτουργεί με πλήθος περιβαλλοντικών παραβάσεων και σε καθεστώς αυθαιρεσίας, μια σειρά μικρών φραγμάτων σε παραποτάμους του Αχελώου (όπως στην περιοχή των Θεοδώριανων, του Βαθυρρεύματος κ.λπ.), το πάντα «ανοιχτό» θέμα άλλου φράγματος της ΤΕΡΝΑ στο Αυλάκι (83,6 MW) και, φυσικά, το περίφημο αντλησοταμιευτικό της ΤΕΡΝΑ (680 MW), που πήρε περιβαλλοντική αδειοδότηση στις 9/4/2021 και έχει ενταχθεί στα ευρωπαϊκά «έργα κοινού ενδιαφέροντος», με γενναία χρηματοδότηση.

Στην «κεφαλή», όμως, των μόνιμων απειλών σε βάρος του Αχελώου βρίσκεται το ανενεργό φράγμα της Μεσοχώρας και το ημιτελές φράγμα της Συκιάς, που -σε συνδυασμό με τη σχετική σήραγγα- έχουν συνδεθεί (και) με την εκτροπή τεράστιων ποσοτήτων νερού από τον Αχελώο προς το Θεσσαλικό κάμπο. Ένας επίμονος αγώνας 35 χρόνων -μέσα σε συνθήκες διαρκούς ομηρίας- των κατοίκων της Μεσοχώρας, με τη στήριξη ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, έχουν εμποδίσει την ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων και έχουν οδηγήσει σε απανωτές απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ.

Κοινή δράση για τη σωτηρία του Αχελώου

Οι κυβερνητικές εναλλαγές όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις επιμέρους αποχρώσεις στη ρητορική και στην ακολουθούμενη τακτική, δεν άλλαξαν στο παραμικρό τις αρχικές προθέσεις και τους σχεδιασμούς. Το κράτος και η ΔΕΗ φαίνεται να μη διδάχτηκαν τίποτα, ως τώρα, από την τύχη που είχαν οι μεγαλεπήβολοι και φαραωνικοί σχεδιασμοί τους. Μετά την τελευταία ακύρωση από το ΣτΕ της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου της Μεσοχώρας, που έγινε το 2017, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ απειλεί με άμεση κατάθεση νέας μελέτης και με νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, κάνοντας σαφή την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ολοκλήρωση και του φράγματος στη Συκιά και στην υλοποίηση της εκτροπής του Αχελώου.

Να γιατί και αυτό το καλοκαίρι μας βρίσκει στους δρόμους και μας οδηγεί στην οργάνωση ενός οδοιπορικού, από τις 5 μέχρι τις 8 Αυγούστου, κατά μήκος του Αχελώου, ψηλαφώντας και πάλι τις παλιές και νέες πληγές στο «σώμα» του μυθικού ποταμού. Από το Μεσολόγγι, μέχρι τη Μεσοχώρα, καταγράφουμε και αναδεικνύουμε τις βαρύτατες συνέπειες των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών, τις οποίες υπαγορεύει το απρόσκοπτο πέρασμα της ενεργειακής «φρενίτιδας», που κι αυτή -με τη σειρά της- είναι «προϊόν» της αχαλίνωτης επιδίωξης του κέρδους και ενός αδηφάγου συστήματος. Ταυτόχρονα, αναζητούμε τους τρόπους για μια μόνιμη κινηματική σχέση και κοινή δράση, μέσα από την πολυχρωμία των συλλογικοτήτων μας, που δε θα ικανοποιεί απλά τις αυτονόητες φυσιολατρικές ανησυχίες μας, αλλά θα αμφισβητεί το συστημικό υπόβαθρο των επιλογών που περιγράψαμε παραπάνω.

Να πάρει σάρκα και οστά ο αντιφραγματικός αγώνας

Η εμπειρία του πολύχρονου αγώνα, με επίκεντρο τη Μεσοχώρα, έχει δείξει ότι η απεμπλοκή από τη διαρκή ομηρία και την περιοδική αναζωπύρωση του προβλήματος -στη Μεσοχώρα και σε κάθε άλλο απείραχτο σημείο του Αχελώου- περνά μέσα από την οριστική απαλλαγή από το αντικείμενου του «πόθου» κράτους και εταιρειών. Το ώριμο αίτημα για γκρέμισμα του φράγματος στη Μεσοχώρα και για αποτροπή κάθε νέου φράγματος, από ώριμο κινηματικό σύνθημα, πρέπει να γίνει σαφής πολιτικός στόχος και να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια για να διασφαλιστούν οι όροι για την υλοποίησή του, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων κινηματικών συμμαχιών.

Η κατεδάφιση ενός φράγματος του μεγέθους του φράγματος της Μεσοχώρας, περισσότερο από ένα σημαντικό τεχνικό εγχείρημα αποτελεί μια πρωτόγνωρη κινηματική πρόκληση για ολόκληρο το βαλκανικό και ευρωπαϊκό αντιφραγματικό κίνημα, στην οποία θέλουμε να δηλώσουμε τη διαθεσιμότητά μας. Ελπίζουμε η κατάληξη αυτού του οδοιπορικού στη Μεσοχώρα να σηματοδοτήσει μια πρώτη απόπειρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ - ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΦΡΑΓΜΑ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ
ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΧΩΡΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ

Η διαδρομή του οδοιπορικού

Πέμπτη 5/8: Μεσολόγγι
Παρασκευή 6/8: Κοιλάδα του Αχελώου
Σάββατο 7/8: Θεοδώριανα
Κυριακή 8/8: Μεσοχώρα

20.7.2021

Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS»
Επιτροπή αγώνα Ι.Π. Μεσολογγίου
κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όρος Αράκυνθος
Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας «Οι Ορεινοί»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου