Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Διήμερο ενημέρωσης σε Αγρίνιο - Πάτρα

Συνέχεια στην «εκστρατεία» ενημέρωσης για το φράγμα της Μεσοχώρας δίνεται με δύο ακόμη ανοιχτές εκδηλώσεις - συζητήσεις, με πρωτοβουλία του δικτύου «Μεσοχώρα  - Αχελώος SOS», την Τετάρτη 10/5/2017 στο Αγρίνιο και την Πέμπτη 11/5/2017 στην Πάτρα. Ακολουθούν οι αφίσες και τα αντίστοιχα καλέσματα.


Η πανελλαδική δικτύωση Μεσοχώρα - Αχελώος SOS καλεί όλους και όλες σε δημόσια συζήτηση για την σωτηρία του ποταμού Αχελώου από την επιχειρούμενη εκτροπή του προς τη Θεσσαλία και τον αφανισμό της Μεσοχώρας μέσω της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος την οποία έχει υποσχεθεί να υπογράψει ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. 

Η υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου είναι γνωστή στο Αγρίνιο. Πέρα από λογικές τοπικισμού και πολιτικαντισμού, που απηχούν μια αντίληψη μικροϊδιοκτησίας στο νερό και στον Αχελώο, ήρθε πια η στιγμή να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο σχέδιο της εκτροπής, αντίθεση η οποία δεν μπορεί παρά να σημαίνει την κατεδάφιση του φαραωνικού φράγματος στη Μεσοχώρα. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο μόνον οι πολίτες, αυτόνομα και δημοκρατικά, μπορούν να καταφέρουν. 


Η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας θυμάται ότι εκείνη σταμάτησε το ’79 τα πετροχημικά στο Νεοχώρι, εκείνη απέτρεψε την παραπέρα φραγματοποίηση του Αχελώου, εκείνη το 2008 απέτρεψε την εγκατάσταση του βρώμικου λιθάνθρακα στον Αστακό, εκείνη διαμόρφωσε μια κουλτούρα δημιουργικής αντίστασης στην επέλαση του κέρδους και του κεφαλαίου στο Αγρίνιο και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής -λ.χ. Τριχωνίδα-, εκείνη παλεύει τώρα για το νερό, το έδαφος, τη θάλασσα στο Αιτωλικό και το Μεσολόγγι. 


·       Ελεύθερος ο ρους του Αχελώου
·       Να ακυρωθεί η εκτροπή του Αχελώου
·       Να κατεδαφιστεί το φράγμα Μεσοχώρας

δημόσια συζήτηση
Αγρίνιο Τετάρτη 10/5, 19:30, Εντευκτήριο Τρένου (οδός Μαβίλη)

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Γιάννης Ζέρης, Τάσος Κεφαλάς, Γιώργος Καραθανάσης

ΜΕΣΟΧΩΡΑ - ΑΧΕΛΩΟΣ SOS


Σε μια περίοδο που ο εφιάλτης της λειτουργίας του φράγματος και του κατακλυσμού της Μεσοχώρας έχει (ξανα)ζωντανέψει, Μεσοχωρίτες και μέλη κινηματικών πρωτοβουλιών κατά του φράγματος και της εκτροπής του Αχελώου συντονίζονται για να υπερασπιστούν τα αυτονόητα. Από τον περασμένο Φλεβάρη υπάρχει δέσμευση από τους Σκουρλέτη - Φάμελλο για την επανέναρξη των εργασιών στο φράγμα της Μεσοχώρας και τη λειτουργία του, εκτρέποντας τον ελεύθερο ρου του ποταμού Αχελώου. Με την εκτροπή του ποταμού καταστρέφονται 6.500 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, πνίγεται το χωριό της Μεσοχώρας, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, εξαφανίζεται η κοιλάδα του ποταμού σε έκταση 20 χιλιομέτρων, όπως επίσης, και ο απίστευτης ομορφιάς βιότοπος και το δέλτα του ποταμού που εκβάλλει στις ακτογραμμές της Αιτωλοακαρνανίας.

Μέσω των πολυετών αγώνων των κατοίκων του χωριού της Μεσοχώρας, καθώς και των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων, με τη διοργάνωση τεσσάρων κάμπινγκ και άλλων δράσεων σε Μεσοχώρα και Αιτωλοακαρνανία, έχει μπλοκαριστεί έξι φορές η διαδικασία της εκτροπής, με τελευταία το 2014 από το ΣΤΕ.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν δείχνει να λαμβάνει υπόψη ούτε την αντίσταση των κατοίκων, ούτε τις μελέτες για τις καταστροφικές επιπτώσεις της εκτροπής και δεσμεύεται για τη συνέχιση των εργασιών. Λόγω αυτών των επιπτώσεων, από το Μάρτη του 2017 συγκροτήθηκε η πρωτοβουλία «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», ορθώνοντας ξανά ανάστημα στα σχέδια κυβέρνησης και συμφερόντων για την εκτροπή.

Στις 4 Ιουνίου διοργανώνεται πορεία ενάντια στο φράγμα, προτάσσοντας το αίτημα των κατοίκων για την ισοπέδωσή του και την ολική αποκατάσταση της περιβαλλοντολογικής καταστροφής, που έχει συντελεστεί τα τελευταία 30 χρόνια στην κοιλάδα του Αχελώου. Από τη Ντακότα της Αμερικής και των αγώνα των ντόπιων ιθαγενών ενάντια στους αγωγούς πετρελαίου και τη σωτηρία του νερού τους, μέχρι τον αγώνα των κατοίκων της Μεσοχώρας, στον πόλεμο για το νερό έχουμε πάρει θέση.

Στην εκτροπή των ποταμών και τη λεηλασία της φύσης, απαντάμε με κοινωνικό έλεγχο και αμεσοδημοκρατική διαχείρηση.

Την Πέμπτη 11 Μαΐου, στις 6:30 μ.μ, διοργανώνεται εκδήλωση με ομιλητές τους Τάσο Κεφαλά, Γιώργο Παπαχριστοδούλου και Γιώργο Καραθανάση, μέλη της πρωτοβουλίας «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» στο Κοινωνικό Κέντρο Πάτρας (Κορίνθου 139 & Καρόλου), με σκοπό την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το ζήτημα της εκτροπής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

ΜΕΣΟΧΩΡΑ - ΑΧΕΛΩΟΣ SOS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου