Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Στο στόχαστρο η ΔΕΗ για τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου

ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ 
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Μέρα δράσης κατά των έργων στον άνω ρου του Αχελώου ήταν η Πέμπτη 19/4/2018, για το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» και άλλες συνεργαζόμενες συλλογικότητες, καθώς μέλη τους προχώρησαν σε συντονισμένες παρεμβάσεις σε χώρους και γραφεία της ΔΕΗ, σε μια σειρά πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν έξω από χώρους γραφείων της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στο Μεσολόγγι και στη Λάρισα.


Ο συμβολισμός των παρεμβάσεων δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού η ΔΕΗ -εδώ και αρκετές δεκαετίες- πρωτοστατεί σε έναν καταστροφικό σχεδιασμό, που περιλαμβάνει την κατασκευή δύο νέων φραγμάτων - Υ/Η έργων (Μεσοχώρα και Συκιά), σε συνδυασμό με την εκτροπή του Αχελώου προς το Θεσσαλικό κάμπο. Ένα έργο, που αναθερμάνθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, σαν -υποτίθεται- καθαρά ενεργειακό έργο, αν και ούτε την εκτροπή αποκλείει, ούτε τις βαριές επιπτώσεις του αρχικού σχεδιασμού περιορίζει.

Προπομπός των έργων είναι το φράγμα και το Υ/Η έργο της Μεσοχώρας, το οποίο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά τον Αύγουστο του 2017, σε μια περίοδο καλλιεργούμενης ενεργειακής «φρενίτιδας», που σημαδεύεται από τη νέα μεγάλη ιδέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων, των διακρατικών αγωγών φυσικού αερίου και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και του κατατεμαχισμού και περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Ο κίνδυνος της άμεσης έναρξης εργασιών, για την πλήρωση του ταμιευτήρα στη Μεσοχώρα και τη λειτουργία του Υ/Η έργου, έχει σημάνει συναγερμό στην τοπική κοινωνία, αλλά και στο πανελλαδικό κίνημα υποστήριξης του αγώνα κατά των νέων έργων, που θα αποτελέσουν το τελειωτικό χτύπημα στον Αχελώο, σαν φυσικού υδατικού συστήματος και θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής που διασχίζει στη μακριά διαδρομή του των 280 χιλιομέτρων, από τη νότια Πίνδο, ως τις εκβολές του στο Ιόνιο.

Η σημερινή παρέμβαση σε χώρους της ΔΕΗ είναι μια ακόμη σελίδα, στη νέα περίοδο των αντιστάσεων, που εκτυλίσσονται και θα συνεχιστούν, μέχρι να γίνουν πράξη η οριστική και αμετάκλητη ακύρωση της εκτροπής, η σφράγιση της σήραγγας εκτροπής και η κατεδάφιση του φράγματος στη Μεσοχώρα.

Κατά κάποιον τρόπο, προετοιμάζει τις κινηματικές παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στη Μεσοχώρα, με την αφορμή του camping στις όχθες του Αχελώου, που οργανώνει το  Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» στο διάστημα 20-22 Ιουλίου 2018 και για την προετοιμασία του οποίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τις συλλογικότητες της Αττικής, την Τρίτη 24/4/2018, στα γραφεία του συλλόγου Αρχιτεκτόνων (Βρυσακίου 15, Μοναστηράκι).   

19/4/2018








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου