Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

BLUE HEART: The Fight for Europe’s Last Wild Rivers

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων του ecocamping 2018, στη Μεσοχώρα, θα προβληθεί μια νέα κινηματογραφική παραγωγή, με τίτλο: «BLUE HEART: The Fight for Europes Last Wild Rivers». Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 20/7/2018, στις 22:00, μετά τη συνάντηση – συζήτηση των κινημάτων για την ενέργεια και το νερό.


Το ντοκιμαντέρ έχει σαν περιοχή αναφοράς τη βαλκανική χερσόνησο, την πατρίδα των τελευταίων παρθένων ποταμών της Ευρώπης. Παρακολουθεί την επέλαση της υδροηλεκτρικής «ανάπτυξης», οποία απειλεί με αφανισμό το περιβάλλον, υδάτινο και χερσαίο, την κουλτούρα και τις ζωές ολόκληρων κοινοτήτων μιας σειράς ξεχασμένων περιοχών. Σύμφωνα με τους δημιουργούς:

«Τα Βαλκάνια είναι η  πατρίδα των τελευταίων παρθένων ποταμών της Ευρώπης. Η ασύδοτη λογική μιας υποτιθέμενης αειφόρου υδροηλεκτρικής ανάπτυξης βάζει σε κίνδυνο τις εναπομείνασες άθικτες υδάτινες πηγές, το τοπίο και τις κοινότητες που τις περιβάλλουν.  Από τη Σλοβενία την Αλβανία Βοσνία Ερζεγοβίνη και Μακεδονία το ντοκιμαντέρ μαρτυρά τον κίνδυνο της καταστροφής και τον αγώνα των κοινοτήτων σε 6 χώρες ενάντια στα φράγματα.»

«Τι θα συμβεί αν τελικά οι ένθερμες τοπικές αντιστάσεις δεν δικαιωθούν; Oι παραπόταμοι και οι υδάτινες πορείες τους, τα ρυάκια, οι όρμοι των τελευταίων άφρακτων ποταμών θα σφραγιστούν σε ένα σχέδιο 3.000 και πλέον φραγμάτων που ετοιμάζονται στη βαλκανική. Οι ακτβιστές που περιδιαβαίνουν τις όχθες αυτών των ποταμών σε έξι χώρες -και οι ΜΚΟ όπως η RiverWatch- παλεύουν ενάντια σε κυβερνητικές διαφθορές και τεράστια ποσά ξένων επενδύσεων που πλαισιώνουν τα έργα. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τα περιστατικά των αγώνων που έχουν γίνει για τον Vjosa στην Αλβανία, το μεγαλύτερο άφρακτο ποτάμι της Ευρώπης, τις προσπάθειες να σωθεί ο απειλούμενος Βαλκάνιος λίγκας στη Μακεδονία, όπως και τον αγώνα των γυναικών της Kruščica στη Βοσνία που εδώ και μήνες ηγούνται ενός δύσκολου αγώνα για να διαφυλάξουν τη μοναδική πηγή πόσιμου νερού στην κοινότητά τους. Αυτές και άλλες ακόμη ιστορίες περιγράφουν με ακριβή τρόπο για πρώτη φορά την μεγαλύτερη επικείμενη οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου