Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Χρόνος, χώρος και πρόγραμμα εργασιών της συνάντησης για την ενέργεια



Η πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων για την ενέργεια θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 18-19/1/2020, στην Αθήνα, στο χώρο της Νομικής σχολής (πίσω από το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών) και, πιο συγκεκριμένα, στο αμφιθέατρο 1, με είσοδο από την οδό Μασσαλίας και το αίθριο της σχολής (παρατίθεται σχετικός χάρτης πρόσβασης).



Πρόγραμμα εργασιών

Σάββατο 18/1/2020 (από τις 12 το μεσημέρι, μέχρι τις 6 το απόγευμα)

Θα υπάρξει μια σύντομη εισαγωγική παρέμβαση, από μέρους της οργανωτικής επιτροπής και των συλλογικοτήτων που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της συνάντησης.

Όλος ο υπόλοιπος χρόνος θα αφιερωθεί στις τοποθετήσεις και στο διάλογο, σε δύο φάσεις:
·         στην πρώτη, θα παρουσιαστούν οι συλλογικές επεξεργασίες των σχημάτων και των φορέων, που δραστηριοποιούνται κινηματικά για τα ζητήματα της ενέργειας ή έχουν έμμεση εμπλοκή με αυτά.
·       στη δεύτερη, θα γίνουν προσωπικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.

Κυριακή 19/1/2020 (από τις 10 το πρωί, μέχρι τις 3 το μεσημέρι)

Η δεύτερη μέρα της συνάντησης θα αφιερωθεί στην κωδικοποίηση της συζήτησης της πρώτης μέρας, στην προσπάθεια διατύπωσης συμπερασμάτων (όπου αυτό είναι δυνατόν), στη διερεύνηση της αναγκαιότητας δημιουργίας μιας «δικτύωσης» ή ανάληψης άλλων κοινών δράσεων και στην έκδοση μιας πρώτης ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Για να είναι -όσο περισσότερο γίνεται- παραγωγική η συνάντηση, επαναλαμβάνουμε τη σημασία που έχει η παρουσίαση συλλογικών επεξεργασιών και, μάλιστα, σε γραπτή ή ηλεκτρονική μορφή, κάτι που αφορά και τις προσωπικές τοποθετήσεις.

Πρόθεση των διοργανωτών είναι να διασφαλιστεί, στη συνέχεια, η ελεύθερη πρόσβαση στα υλικά της συνάντησης, με σκοπό να ανατροφοδοτηθεί ο διάλογος και η αναζήτηση του κοινού τόπου στις, κατά τόπους, συνελεύσεις και δημόσιες συζητήσεις.  

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Στα παλιά τους τα παπούτσια, η δημόσια διαβούλευση για το ΕΣΕΚ


Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να κλείσει άρον - άρον και αυτήν ακόμη την προσχηματική δημόσια διαβούλευση για το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), που ξεκίνησε τυπικά στις 28/11/2019 και λήγει στις 16/12/2019. Δε φτάνει που δόθηκε ένας ελάχιστος χρόνος για τη δημόσια συζήτηση ενός θέματος εξαιρετικής σοβαρότητας, προχωρούν σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια:
τρεις μέρες πριν τη λήξη της διαβούλευσης, την Παρασκευή 13/12/2019, συνεδριάζει η Διυπουργική επιτροπή για το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), προκειμένου να κλείσει τη συζήτηση και να διαμορφώσει το τελικό κείμενο, που θα σταλεί για έγκριση στην ΕΕ!!!

Δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τη σημασία που δίνουν οι κυβερνώντες -διαχρονικά- στη γνώμη της κοινωνίας και, ιδιαίτερα, των κινηματικών συλλογικοτήτων, που δραστηριοποιούνται στα διάφορα «μέτωπα» της ενέργειας. Αυτό, όμως, που επιχειρείται ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας, είναι καθαρή αθλιότητα, που δε θα περάσει αναπάντητη. Μια γεύση, άλλωστε, πρέπει να πήραν από το μαζικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 11/12, στην Αθήνα, για την υπεράσπιση των βουνών και για τη σωτηρία των Αγράφων από τη «αιολική επέλαση».

Διαδικασίες εξπρές και για τη Μακροχρόνια Στρατηγική 2050

Με την ίδια ακριβώς λογική, τέθηκε σε δημόσια «διαβούλευση» (από 10/12, έως 19/12) και η Μακροχρόνια Στρατηγική για το έτος 2050, η οποία κατά το ΥΠΕΝ: «αποτελεί για την Ελληνική Κυβέρνηση έναν οδικό Χάρτη για τα θέματα του Κλίματος και της Ενέργειας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας  στο συλλογικό Ευρωπαϊκό στόχο της επιτυχούς και βιώσιμης μετάβασης σε μια οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το έτος 2050 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου …

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Χώρος διαλόγου για την πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια


Πριν από λίγες μέρες οι συλλογικότητες  Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και Πρωτοβουλία κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων («Άγραφα SOS») δημοσιοποίησαν την πρωτοβουλία τους για την πραγματοποίηση μιας πανελλαδικής συνάντησης - συνέλευσης συλλογικοτήτων, που αναπτύσσουν δράσεις για ζητήματα ενέργειας γενικά και, ειδικότερα, για τις επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων, σε όλο τους το φάσμα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το διήμερο 18-19 Γενάρη 2020.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας -και για να είναι όσο πιο δημιουργικό το διήμερο- δημιουργήθηκε ένας ιστότοπος (blog), με σκοπό να λειτουργήσει σαν χώρος διαλόγου και προετοιμασίας της πανελλαδικής συνάντησης, στη διεύθυνση:


Στο χώρο αυτό θα φιλοξενούνται οι συλλογικές επεξεργασίες των συλλογικοτήτων, προσωπικά κείμενα μελών των συλλογικοτήτων και μια βασική αρθρογραφία για τα ζητήματα της ενέργειας. Επίσης, ό,τι έχει σχέση με την οργάνωση της συνάντησης. Καλούμε τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται κινηματικά στον τομέα της ενέργειας και τα μέλη τους να συνεισφέρουν με τον προβληματισμό τους σε αυτόν το δημόσιο διάλογο, στέλνοντας τα κείμενά τους στη διεύθυνση: meeting4energy@gmail.com.


Πρωτοβουλία πανελλαδικής συνάντησης για την ενέργεια
f/b: Συνάντηση για την ενέργεια

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για την ενέργεια

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία -για πρώτη, ίσως, φορά σε τέτοιο εύρος- αναλαμβάνουν οι συλλογικότητες  Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και Πρωτοβουλία κατοίκων Αθήνας για την προστασία των Αγράφων («Άγραφα SOS»).

Πρόκειται για μια πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων, που αναπτύσσουν δράσεις για ζητήματα ενέργειας γενικά και, ειδικότερα, για τις επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων, σε όλο τους το φάσμα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το διήμερο 18-19 Γενάρη 2020, σε χώρο που θα ανακοινωθεί αργότερα. Για περισσότερες πληροφορίες, προτείνεται η επικοινωνία μέσω της διεύθυνσης: meeting4energy@gmail.com.

Ακολουθεί το σχετικό κάλεσμα.


ΚΑΛΕΣΜΑ

Πρωτοβουλία για μια πανελλαδική συνάντηση - συνέλευση συλλογικοτήτων,
που αναπτύσσουν δράσεις για ζητήματα ενέργειας
και για τις επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων

Οι δυο τελευταίες δεκαετίες είναι περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν συντελεστεί ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, τόσο στο επίπεδο της νομοθεσίας, όσο και στο επίπεδο της ανάπτυξης πληθώρας ενεργειακών δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς. Κάποιες από αυτές παρουσιάζονται σαν αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες μεταξύ τους. Χρειάζεται αρκετή συζήτηση, ως προς αυτό. Το βέβαιο είναι ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δε γίνεται τυχαία, αφού είναι προϊόντα κρατικών ή διακρατικών σχεδιασμών και επιχειρηματικών επιδιώξεων μεγάλης κλίμακας, που δεν έχουν πεδίο αναφοράς μόνο τη δική μας χώρα.

Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας συνειδητοποιούν ότι όλα αυτά γίνονται ερήμην τους. Ταυτόχρονα, ανησυχούν και τρομάζουν, αφενός εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας των ενεργειακών έργων και των επιπτώσεών τους και, αφετέρου, εξαιτίας της ενεργειακής «φρενίτιδας» των ημερών μας, που -ολοφάνερα- πυροδοτείται από τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας. Σε αυτές τις συνθήκες, το μόνο που μπορούν να διακρίνουν είναι η καθημερινή επιδείνωση των όρων της ζωής τους, σε όλα τα επίπεδα (περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό κλπ.).

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Επανέρχεται η εκτροπή του Αχελώου


Επανέρχεται η εκτροπή του Αχελώου – επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις μας

Μαθημένοι από την πολύχρονη ιστορία των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη οι επαναλαμβανόμενες περιβαλλοντοκτόνες επιλογές των κυβερνήσεων, που διαδέχονται η μία την άλλη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά τον ύπουλο σχεδιασμό για λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας ανεξάρτητα από την εκτροπή του Αχελώου. Η κυβέρνηση της ΝΔ παραλαμβάνει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την αδειοδότηση του φράγματος της Μεσοχώρας και σπεύδει να υλοποιήσει τα υπόλοιπα τμήματα του έργου, δηλαδή το φράγμα της Συκιάς και την εκτροπή του Αχελώου. Αυτό, ακριβώς, εξήγγειλε από το βήμα της φετινής ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας τις παλιότερες, δυσοίωνες προβλέψεις μας για τμηματική υλοποίηση της τελικής εξαφάνισης του τελευταίου άγριου κομματιού του πάλαι ποτέ ποταμού -  Θεού.


Αφού τα διοικητικά και επιχειρηματικά λόμπι κατασπατάλησαν εκατοντάδες εκατομμύρια, χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα για τα λεφτά του λαού και θέλουν να τα επενδύσουν εκ νέου πάνω στους ερειπιώνες μιας παρανοϊκής σύλληψης, στοιχειωμένης από έξι αλλεπάλληλες ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις. Με την ακύρωση όλων των έργων της εκτροπής, φαίνεται πως αισθάνονται ότι ακυρώνονται οι ίδιοι σαν πολιτικό προσωπικό, σαν κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα, σαν επιχειρηματίες. Δε διστάζουν να ανοίξουν μια ακόμη τεράστια πληγή στο σώμα μιας κοινωνίας που δεινοπαθεί σε πολλά επίπεδα, για να ικανοποιήσουν την πανάκριβη, απ’ όλες τις απόψεις, εμμονή τους με την εκτροπή του Αχελώου.

Ανησυχεί στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης για τις γεωτρήσεις εκατοντάδων μέτρων που επί χρόνια επιβαρύνουν το περιβάλλον στο Θεσσαλικό κάμπο και προτείνει ως περιβαλλοντικής σημασίας έργο την εκτροπή. Μα τι ανοησία, όταν οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που επικαλούνται και η σχετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου -στις οποίες στηρίχθηκαν ορισμένες από τις αποφάσεις του ΣτΕ- απορρίπτουν τη μεταφορά υδάτων για τέτοιους σκοπούς, από άλλο υδατικό διαμέρισμα. Πώς περιμένουν, αλήθεια, να αντιδράσει η ευαισθητοποιημένη κοινωνία, όταν κυβερνητικές αποφάσεις παρακάμπτουν τις δικαστικές σε όλα τα επίπεδα; «Θα σας φέρω τον Αχελώο στη Θεσσαλία» λέει ο Μητσοτάκης «αλλά δε θα συνεχίσετε να κατασπαταλάτε το νερό». Μα τι ανοησία, αφού θέλει να τους φέρει τον Αχελώο, ακριβώς επειδή κατασπαταλούν το νερό.

Τώρα, πλέον, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την πραγματική σκοπιμότητα της λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας. Όσοι καλόπιστοι θαμπώθηκαν από τις εξαγγελίες για «πράσινη ενέργεια» και για ήπια ανάπτυξη της περιοχής αντιλαμβάνονται -υποθέτουμε- ότι όσους «Αχελώους» και να εκτρέψουν -βαθύ κράτος, κυβερνήσεις και επιχειρηματικά λόμπι- θα ρίχνουν τα νερά τους στη μαύρη τρύπα της ανάπτυξης, όπως στη μαύρη τρύπα της ανάπτυξης καταλήγει και το συλλογικό προϊόν της κοινωνίας, μέσα από την υλοποίηση παρόμοιων έργων.

Το ποτάμιο οικοσύστημα του άνω ρου του Αχελώου καταστρέφεται μέρα με τη μέρα,  μόνο και μόνο από την ύπαρξη του «στεγνού» φράγματος. Παρότι η σήραγγα παράκαμψης του φράγματος «διώχνει» τα νερά του Αχελώου προς την κοίτη του, η συσσώρευση των φερτών υλικών έχει φτιάξει ένα «χαλιά» δύο ή και τριών μέτρων, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ενός γηρασμένου φράγματος πριν ακόμη αυτό λειτουργήσει. Τα χωριά της υπό κατακλυσμό περιοχής ερημώνουν δέσμια μιας τριανταπεντάχρονης ομηρίας.

Η ομηρία πρέπει να τελειώσει ΤΩΡΑ, για να μπορέσει να «ανασάνει» η Μεσοχώρα και η ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να μπει τέλος στην αδιάκοπη λεηλασία της φύσης και να προστατευθεί σαν «κόρη οφθαλμού» το τελευταίο ανέγγιχτο κομμάτι του Αχελώου. Η λύση είναι γνωστή και είναι η μόνη ενδεδειγμένη: να κατεδαφιστεί το φράγμα της Μεσοχώρας και να ακυρωθεί οριστικά η εκτροπή και όλα τα έργα που συνδέονται με αυτήν. Όσο αυτό δε γίνεται, ας το γνωρίζουν ότι ο αγώνας θα συνεχίζεται και οι θιασώτες της καταστροφής του Αχελώου θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά μας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ
ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ-ΣΥΚΙΑΣ
ΝΑ ΣΦΡΑΓΙΣΤΕΙ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΕΚΤΡΟΠΗΣ
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ 


13/9/2019



Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

«Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» … στη Μεσοχώρα

Την Κυριακή 11 Αυγούστου ολοκληρώνεται το διήμερο των δράσεων κατά του φράγματος της Μεσοχώρας και των άλλων έργων στον άνω ρου του Αχελώου, που συνδιοργανώνουν το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» και ο Σύνδεσμος κατακλυζομένων Μεσοχώρας.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν  με την πρώτη δημόσια προβολή, στη Μεσοχώρα, της νέας ταινίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου: «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα», την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία της Μεσοχώρας. Στην οργάνωση της προβολής συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΤΚ Μεσοχώρας. 



Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Διήμερο δράσεων στη Μεσοχώρα, 10-11/8/2019


Μέσα σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον, που δεν προμηνύει τίποτα καλό για τη Μεσοχώρα, ξαναβρισκόμαστε στη καλοκαιρινή μας συνάντηση στη Μεσοχώρα και στις όχθες του Αχελώου. Σε διήμερο δράσεων καλεί το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», το Σαββατοκύριακο 10-11 Αυγούστου 2019, που περιλαμβάνει:

Το Σάββατο 10/8, 20:00:
συνέλευση κατοίκων-αλληλέγγυων, στην οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα του φράγματος της Μεσοχώρας, οι ραγδαίες αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο και η πορεία του άτυπου διαλόγου μεταξύ των κινηματικών συλλογικοτήτων, που δραστηριοποιούνται σε όλα τα ενεργειακά «μέτωπα».

Την Κυριακή 11/8, 12:00: 
πορεία στο φράγμα

Την Κυριακή 11/8, 21:00:
προβολή της νέας ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»



Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Κι αυτόν τον Αύγουστο στη Μεσοχώρα

35 χρόνια:    
      αγώνα για τη διάσωση της Μεσοχώρας και του Αχελώου
      ομηρίας των Μεσοχωριτών
      παλινωδίας της ΔΕΗ και των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων για τη δικαιολόγηση ενός αδικαιολόγητου έργου.


     Κάλεσμα στις καλοκαιρινές δραστηριότητες στη Μεσοχώρα

Το φράγμα της Μεσοχώρας αποτέλεσε μέρος μιας πολιτικής απόφασης, που στην εποχή της -τη δεκαετία του 1980-,  εξασφάλιζε το γόητρο της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ακόμη τα φαραωνικά έργα εκτόξευαν το εκλογικό χρηματιστήριο. Το φράγμα της Μεσοχώρας αποτελούσε έργο κεφαλής της πολυταγμένης εκτροπής του Αχελώου.

Ένας ανυποχώρητος αγώνας των Μεσοχωριτών ξεκίνησε τότε εμποδίζοντας, στην πράξη, την κατασκευή του έργου και κερδίζοντας, ταυτόχρονα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας -με τη συνδρομή φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και οικολογικών οργανώσεων- αλλεπάλληλες φορές τη δικαστική ακύρωσή του. Με σκληρή καταστολή, όμως, και νομοθετικά πραξικοπήματα μπόρεσαν ΔΕΗ και κυβερνήσεις να χτίσουν το φράγμα, χωρίς όμως να καταφέρουν να νομιμοποιήσουν την εκτροπή του Αχελώου.

Μετά τις πολλές μεταλλαγές που υπέστη στο διάστημα τεσσάρων δεκαετιών ο σκοπός των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, σήμερα αντιμετωπίζουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος της Μεσοχώρας ως -ανεξάρτητου από την εκτροπή- έργο καθαρά ενεργειακού σκοπού. Κανέναν, όμως, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν. Η πρόθεση για αποπεράτωση του φράγματος της Συκιάς και η συντήρηση της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου αποκαλύπτουν την κρυφή απόφαση για την τμηματική της ολοκλήρωση. Βάφτισαν «πράσινο» ένα τεράστιο υδοηλεκτρικό φράγμα, το οποίο γίνεται ταφόπλακα του τελευταίου άγριου κομματιού του Αχελώου, αφού από τη Μεσοχώρα και κάτω ο «θεός» ποταμός έχει εγκιβωτιστεί από αλλεπάλληλα φράγματα στα Κρεμαστά, στο Καστράκι, στο Στράτο και στον Ταυρωπό.

Οι βίαιες και εκτεταμένες ανακατατάξεις στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των φαραωνικών σχεδίων για εξόρυξη υδρογονανθράκων, δείχνουν πολύ καθαρά ότι ο έλεγχος του τομέα της διαχείρισης της ενέργειας και του νερού αποτελούν βασικό πεδίο δραστηριότητας των κεφαλαιουχικών λόμπι και των υποτακτικών τους κυβερνήσεων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον -και ενώ εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για την νέα προσφυγή του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας-, ο αγώνας για να πέσει το φράγμα της ντροπής συνεχίζεται. Κι αυτό το καλοκαίρι, θα βρεθούμε ξανά στην κοίτη του ποταμού για ελεύθερο κάμπινγκ, στην πλατεία του χωριού για τη λαϊκή συνέλευση Μεσοχωριτών και αλληλέγγυων και θα διαδηλώσουμε για μια ακόμη φορά στη στέψη του φράγματος, με τα ΜΑΤ να φυλάνε τσιμέντα:
Σάββατο, 10 Αυγούστου: 8 μ.μ. συνέλευση στην πλατεία της Μεσοχώρας
Κυριακή, 11 Αυγούστου:  12 μ. πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας - 9 μ.μ. προβολή της νέας ταινίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα».



Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Πάρτι οικονομικής ενίσχυσης


Το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS», ενόψει των αυγουστιάτικων κινητοποιήσεων στη Μεσοχώρα οργανώνει πάρτι οικονομικής ενίσχυσης, το Σάββατο 6/7/2019, από τις 21:00 και μετά, στην ταράτσα του 2510 (Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια). Το πάρτι συνδιοργανώνεται με την Κολεκτίβα της ταράτσας στο 2510 και θα έχει ζωντανή ροκ μουσική από το Λήτη!

Ο αγώνας ενάντια στα έργα στον άνω ρου του Αχελώου και την καταστροφή του χωριού της Μεσοχώρας, που κρατάει περισσότερα από 30 χρόνια, συνεχίζεται.



Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

«Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»: πρώτη δημόσια προβολή


Το Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS» και ο Σύνδεσμος κατακλυζομένων Μεσοχώρας καλούν στην πρώτη δημόσια προβολή της νέας ταινίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου:

«Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα»,
την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 12 μ., στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Ιερά οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, στάση μετρό: Κεραμεικός

(είσοδος ελεύθερη)


Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Κάλεσμα στην πορεία κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων


To Δίκτυο «Μεσοχώρα  Αχελώος SOS» απευθύνει το παρακάτω κάλεσμα:


Καλούμε όλους τους φίλους και συναγωνιστές στη διαδήλωση κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων την Πέμπτη, 21/2/2019 στην Αθήνα.

Το ζήτημα της ενέργειας ανάγεται σε προμετωπίδα της αναπτυξιακής πολιτικής του ελληνικού πολιτικού συστήματος συνολικά. Σε μια εποχή όπου τα μεγάλα οικονομικά μεγέθη αδυνατούν να παραχθούν από τους παραγωγικούς τομείς, η λεηλασία των φυσικών πόρων και η καθολική εμπορευματοποίηση των κοινών αγαθών γίνεται μονόδρομος για την αναπαραγωγή ενός συστήματος που στηρίζεται στην αέναη «ανάπτυξη».

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων δε συνδέεται με ενεργειακές ανάγκες αλλά με την εξυπηρέτηση συμφερόντων των παγκοσμίου μεγέθους καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Το σχέδιο εκτεταμένης εξόρυξης που επιχειρούν σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας αποτελεί ένα «δώρο της φύσης», ένα αυτοκρατορικό προνόμιο των ολιγαρχών.

Στο κίνημα για τη διάσωση του ποταμού Αχελώου και του ορεινού κοινοτικού πολιτισμού της Νότιας Πίνδου με αίτημα την κατεδάφιση του φράγματος της Μεσοχώρας, εδώ και δεκαετίες παλεύουμε ενάντια σε αυτή την πολιτική η οποία θυσιάζει το ανθρώπινο περιβάλλον στον καιροσκοπισμό των οικονομικών λόμπι.

Γνωρίζουμε, όπως και οι συναγωνιστές όλων των οικοκοινωνικών κινημάτων, πως οι αγώνες μας κερδίζονται στο δρόμο.

ΟΛΟΙ στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ την ΠΕΜΠΤΗ, 21 Φλεβάρη, 6 μ.μ.

·         Να σταματήσει τώρα η λεηλασία της φύσης.
·         Να σταματήσει τώρα κάθε βλαπτική για το περιβάλλον εξορυκτική δραστηριότητα.


19.2.2019



Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Το «σαράκι» του συστημισμού και η αντι-ΒΑΠΕ ρητορική

του Τάσου Κεφαλά*

(οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι από την τελευταία «φουρνιά» αιολικών στον κεντρικό Ελικώνα -που δεν έχουν κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με τη γραμμή υπερυψηλής τάσης, η οποία συνδέει το δίκτυο με τη μονάδα φυσικού αερίου της ELPEDISON στη Θίσβη Βοιωτίας-, καθώς και από παλιότερες κινητοποιήσεις για ζητήματα ενέργειας)


Α. Εν αρχή ην ο (αντί)λογος

Ο ριζικός μετασχηματισμός του τομέα της ενέργειας στη χώρα μας, που έχει συντελεστεί -κυρίως- τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη τοπικών και πανελλαδικών πρωτοβουλιών και κινημάτων, για μια σειρά ζητημάτων, από την κατάσταση στις λιγνιτκές περιοχές μέχρι το πρόσφατο φαραωνικό σχεδιασμό της εξόρυξης υδρογονανθράκων και από την επέλαση των αιολικών στους ορεινούς όγκους μέχρι τη συνεχιζόμενη φραγματοποίηση μεγάλων ποταμών και υδατορευμάτων. Μια διαδεδομένη αίσθηση αδυναμίας ανακοπής αυτών των εξελίξεων, σε συνδυασμό με τη συνθετότητα του προβλήματος, έχουν -από παλιότερα- δημιουργήσει την ανάγκη της ουσιαστικής συνεννόησης και της κοινής δράσης των επιμέρους κινημάτων, κάτι που για την ώρα εξακολουθεί να είναι ζητούμενο, γι αυτό και η παράφραση της γνωστής ευαγγελικής ρήσης που προτάχθηκε.

Τον Οκτώβρη του 2018, το Δίκτυο «Μεσοχώρα - Αχελώος SOS» δημοσιοποίησε κείμενο με τίτλο «Δώδεκα θέσεις για τη διαχείριση της ενέργειας». Η συγκεκριμένη συλλογικότητα συνεχίζει, στις μέρες μας, μια πολύχρονη παράδοση αγώνων ενάντια στα έργα στον άνω ρου του Αχελώου, δηλαδή στα σχεδιαζόμενα νέα φράγματα/ΥΗΕ στη Μεσοχώρα και στη Συκιά και στην εκτροπή τεράστιων ποσοτήτων νερών του ποταμού προς το Θεσσαλικό κάμπο. Παρ’ όλα αυτά, επέλεξε να μην περιοριστεί στα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά να καταπιαστεί με τη συνολική θεώρηση της κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης της ενέργειας, ξεκινώντας από δύο βασικές παραδοχές. Η πρώτη παραδοχή αφορά στην αλληλεξάρτηση μεταξύ όλων των σχεδιασμών, που αφορούν σε επιμέρους πτυχές του ζητήματος. Η δεύτερη αφορά στη δυσκολία των κινημάτων να διατυπώσουν ένα χειροπιαστό αντίλογο, εξ αιτίας και των τραγικών αντιφάσεων στο λόγο τους, που συνοδεύεται -συχνά- από άγνοια βασικών παραμέτρων και από έλλειψη αίσθησης του μεγέθους του προβλήματος.

Ως προς τη δεύτερη παραδοχή, αξίζει να καταγράψουμε και την εξής συμπληρωματική διαπίστωση του κειμένου των «Δώδεκα θέσεων»: «Δεν είναι λίγες οι φορές που η στάση σε κρίσιμα ζητήματα ενεργειακών επιλογών καθορίζεται από το τι κάνει πιο εύκολη την επικοινωνιακή διαχείριση των επιμέρους αγώνων και που υιοθετείται μέρος της συντηρητικής ατζέντας. Σε άλλες περιπτώσεις, παρεισφρύει έντονα ο τακτικισμός και ένας στενός ωφελιμισμός».

Αποδέκτες αυτού του προβληματισμού είναι οι συλλογικότητες που εμπλέκονται σε αγώνες με επίκεντρο ζητήματα διαχείρισης της ενέργειας και του νερού, εξορυκτικών δραστηριοτήτων, άμεσης δημοκρατίας και αποκέντρωσης, κριτικής της ανάπτυξης κλπ., με σκοπό «την ένταση της προσπάθειας εμβάθυνσης του προβληματισμού, καλλιέργειας συνθηκών για την ενιαιοποίηση του λόγου των κινημάτων και τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός συντονισμού με ουσιαστικό περιεχόμενο και προοπτική». Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ένας τέτοιος διάλογος έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, με την προσοχή στραμμένη στην ουσία και χωρίς το άγχος της όποιας επικοινωνιακής διαχείρισης του κειμένου των «Δώδεκα θέσεων».

Χρειάστηκε πολύ λίγος χρόνος, για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τα ζητήματα αυτά. Η πρώτη αφορμή δόθηκε με τη δημοσιοποίηση του «εθνικού σχεδιασμού για την ενέργεια και το κλίμα» και η δεύτερη με μια ημερίδα, με τίτλο: «ΑΠΕ: μύθοι και αλήθειες».